Izvor: RTS, 26.Nov.2020, 14:52

Antikorupcijsko telo GREKO: Srbija ispunila samo dve od trinaest preporuka

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO saopštilo je da je Srbija na zadovoljavajući način sprovela samo dve od 13 preporuka za borbu protiv korupcije, datih još 2015. godine, one o odnosu narodnih poslanika sa lobistima i u vezi sa jačanjem uloge Agencije za sprečavanje korupcije.
GREKO navodi da je samo 10 preporuka delimično sprovedeno, dok preporuka o usvajanju Kodeksa ponašanja za narodne poslanike uopšte nije sprovedena.

Na zadovoljavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << način sprovedene su samo preporuke koje se odnose na načine interakcije narodnih poslanika i lobista i trećih strana koje pokušavaju da utiču na parlamentarni proces i jačanje Agencije za sprečavanje korupcije.
Kako se navodi, u odnosu na narodne poslanike, učinjen je veliki korak napred donošenjem novog Zakona o lobiranju čiju efikasnu primenu podržava niz sekundarnih pravnih propisa, kao i aktivnosti u pogledu obuke i podizanja svesti, a dodaje se i da će, ukoliko se sprovede kao što je predviđeno, ovaj zakon predstavljati veliki pomak u povećanju transparentnosti delatnosti lobiranja.
"Čini se da se upotreba hitnog postupka smanjila, ali takvi postupci i dalje ostavljaju otvoren put za uvođenje kasnih amandmana koji nisu bili predmet pravovremene javne rasprave", stoji u izveštaju.
Kada se radi o sudijama i tužiocima ustavne reforme koje su još uvek u toku su i dalje prepreka za sprovođenje brojnih preporuka GREKO-a.
"Vrlo smo zabrinuti zbog prilično zaoštrenog ambijenta u kojem se odvijao proces konsultacija o ustavnim amandmanima, s tim što su se razne nevladine organizacije, uključujući Udruženje sudija i Udruženje tužilaca, povukle iz procesa", navodi se u izveštaju. 
SE je pozdravio i normativni okvir i metode za poboljšanje objektivnosti i transparentnosti postupaka zapošljavanja sudija i tužilaca, a dodaje se da preostaje još posla na unapređenju sistema ocenjivanja rada sudija i tužilaca.
Ocenjuje se i da se novim Zakonom o sprečavanju korupcije unapređuju pravila o sukobu interesa koja se primenjuju na narodne poslanike, sudije i tužioce i daju odgovarajuće garancije za obezbeđivanje nezavisnosti Agencije za sprečavanje korupcije i za proširenje njenih nadležnosti, čime se dodeljuje cetralna uloga u sprečavanju i rešavanju sukoba interesa.
"Javni službenici i dalje imaju puno diskreciono pravo da ne izveštavaju o delovima svoje imovine; nekoliko kategorija imovine javnih službenika nije javno objavljeno; maksimalni nivo novčanih kazni zbog kršenja zakona i dalje je nizak; propust javnih službenika da izveštavaju o dohotku ili davanje lažnih informacija u vezi s prihodom nije kriminalizovano", ističe GREKO.
U Prelaznom izveštaju, GREKO je zaključio da sveukupni nivo usklađenosti nije više "globalno nezadovoljavajući".
GREKO je u izveštaju naveo i da su nadležni organi Srbije uložili napore od usvajanja Prelaznog izveštaja i napominje da se nekoliko preporuka ne može sprovesti u potpunosti zbog aktuelnog stanja u Skupštini koje sprečava donošenje novog Ustava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija u dva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Nov.2020

Iz emisije: Kako su američke sankcije Iranu smanjile trgovisku razmenu Srbije sa tom zemljom, te kako će saradnja Beograda sa Teheranom uticati na odnose sa međunarodnom zajednicom? Srbija samo delimično sprovela preporuke za sprečavanje korupcije, navodi GRECO u novom izveštaju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.