Antička vila rustika u Plešu?

Izvor: RTS, 12.Jun.2014, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antička vila rustika u Plešu?

Na padinama Goča, na mestu gde se o Sv. Iliji vekovima okupljaju meštani Jablanice i Pleša, arheolozi su otkrili ostatke rimskih termi iz perioda kasne antike koji, po svemu sudeći, pripadaju većem kompleksu vile rustike.

Na poziv meštana župskog sela Pleš, koji su na prostoru starog kultnog mesta želeli da podignu crkvu, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva započeli su istraživanja. Rezultati do kojih su došli iznenadili su sve.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mestu gde su se na padinama Goča meštani zaseoka Jablanica, oduvek o Sv. Iliji okupljali, slavili i krštavali, moleći se za blagoslov i berićet, zaštitna arheološka iskopavanja otkrila su ostatke zidina.

"Naišli smo na antički sloj", objašnjava Marija Marić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, rukovodilac istraživanja. "U pitanju su rimske terme iz perioda kasne antike.  Sva je prilika da pripadaju većem kompleksu, što može da se poveže sa postojanjem vile rustike na ovom području."

Vile rustike, kao središta rimskih latifundija, sa ekonomskim objektima, štalama, magacinima, radionicama, i kućama za lokalne moćnike, njihove sluge i robove, na prostoru centralnog Balkana građene su od 3. do 5. veka.

U naučnom smislu, naglašava Marija Marić, to bi otkriće bilo veoma važno jer je samo nekoliko takvih objekata otkriveno na teritoriji čitave Srbije, a samo jedna vila rustika je u celosti otkrivena, i to početkom 20. veka:

"Mi za sada imamo samo fragmentarne podatke, a ovo bi dalo potpunu sliku o takvoj vrsti objekata, tj. sistema koji je funkcionisao na ovom području. Ovde, na rudom bogatom Goču, u neposrednoj blizini, nalaze i drugi lokaliteti - topionica, utvrđenje u susednom selu, naselje, što sve predstavlja mikrokompleks koji daje osnov za proučavanje ekonomskog sistema kasne antike na prostoru Centralnog Balkana."

Pretpostavku da je na lokalitetu u Plešu reč upravo o takvom otkriću potkrepljuju i priče meštana.

"Po okolnim njivama i oranicama, duž reke i pored nje u ravnici, oduvek su ljudi nalazili razne neobične ostatke i crepove crvene boje. Verovatno krovni pokrivač. Nismo ni znali šta je to", navodi Dejan Rajičić iz Pleša koji, sa još nekoliko meštana, pomaže u radovima na raščišćavanju lokaliteta. "Ovde su se održavali sabori, igranke, ja sam ovde i kršten. Sad se ispostavilo da nit je tu bio manastir, nit je bila crkva već rimsko kupatilo. Možda je tako i bolje. Možda ćemo postati poznati u svetu."

Miljko Erić podseća da su njihovi preci, sudeći po nazivima pojedinih mesta u okolini, oduvek verovali da je tu bio manastir Jablanica:

"Otuda smo i poveli akciju da tu podignemo novu svetinju. Nećemo ni sad odustati. Samo moraćemo da pronađemo neko drugo mesto u blizini posle ovog otkrića. Poslednjih nekoliko godina meštani Pleša dosta rade na razvoju turizma, a ovo je momenat koji može da pomogne."

Uz pomoć Opštine Aleksandrovac, stručnjaci kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u julu će organizovati geofizička istraživanja, koja će dati precizne podatke o arhitektonskim ostatacima pod zemljom, pomoći u rasvetljavanju prošlosti ovog kraja i, nadaju se, Pleš upisati na mapu važnih arheoloških i turističkih lokaliteta.

rts.krusevac@rts.rs

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antička vila rustika u Plešu

Izvor: RTS, 12.Jun.2014

Na padinama Goča, na mestu gde se o Sv. Iliji vekovima okupljaju meštani Jablanice i Pleša, arheolozi su otkrili ostatke rimskih termi iz perioda kasne antike koji, po svemu sudeći, pripadaju većem kompleksu vile rustike...Na poziv meštana župskog sela Pleš, koji su na prostoru starog kultnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.