Antić najjači kandidat za Dačićevog zamenika

Izvor: Danas, 08.Dec.2014, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić najjači kandidat za Dačićevog zamenika

Beograd - Nedelju dana pred održavanje kongresa Socijalističke partije Srbije, Aleksandar Antić juče je ponovo izabran za predsednika beogradskih socijalista. Novom- starom predsedniku beogradskog SPS, po svemu sudeći, to neće biti jedina funkcija u stranci, jer je svih 16 beogradskih organizacija upravo njega predložilo za novog potpredsednika stranke.

A kako Danas nezvanično saznaje aktuelni ministar energetike ima i najveće šanse da bude izabran za zamenika Ivice Dačića >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u partiji.

Dačiću, koji je i jedini i nesporni kandidat za predsednika partije potreban je, kako saznajemo pouzdan čovek, koji će voditi stranku u vreme njegove zauzetosti oko predsedavanja Srbije OEBS-om. Inače, lider SPS, iako je ostalo nedelju dana do kongresa, još nije zvanično prihvatio kandidaturu za predsednika stranke. Osim Antića za potpredsednika stranke predložen je i dosadašnji Dačićev zamenik Žarko Obradović, koji je dobio podršku osam beogradskih odbora. Predložen je i Dušan Bajatović, koji je prošlog vikenda ponovo obezbedio mesto predsednika vojvođanskih socijalista, dok ga je u Beogradu podržalo osam odbora. Podršku sedam beogradskih odbora dobio je i aktuelni predsednik IO partije Branko Ružić, ali on ima ogromnu podršku socijalista iz unutrašnjosti Srbije, tek nešto manju od Antića. Značajna podrška poslednjih dana stiže i za Novicu Tončeva, koga uglavnom predlažu odbori SPS iz unutrašnjosti.

„Očekujem da ću biti izabran za potpredsednika stranke, naravno ukoliko se ne budu birali samo potpredsednici iz Beograda. Moju kandidaturu podržao je značajan broj odbora SPS iz unutrašnjosti i ako to bude kriterijum biću jedan od novih potpredsednika“, kaže Tončev za Danas. Za potpredsednike stranke predloženi su još Vladimir Zagrađanin, kao i dosadašnji potpredsednici Slavica Đukić Dejanović, Dijana Vukomanović i Milutin Mrkonjić koji je dobio značajno manju podršku, nego ranijih godina. U Beogradu su ga podržala samo tri odbora, ali kako je on ovih dana rekao za Danas on nema namere da se samokandiduje, već očekuje da će ga stranka kandidovati kao zaslužnog socijalistu, sa članskom kartom broj 16. Dijana Vukomanović ne želi da govori o svojim očekivanjima od Kongresa, niti želi da potvrdi da li je tačno da će ona zameniti Branka Ružića na mestu predsednika IO SPS. Ukoliko se to dogodi ona će biti druga žena, nakon Gorice Gajević, na tako važnoj poziciji kao što je predsednik IO SPS.

Zanimljivo je da socijalisti još nisu doneli odluku na koji će se način birati rukovodstvo - tajno ili javnim glasanjem. Obradović i Vukomanovićeva su protiv tajnog glasanja, dok baza SPS smatra da tajno glasanje obezbeđuje da se izaberu najbolji kandidati. Ono što je poznato je da će predstojeći kongres biti kongres reformi. Lider socijalista Ivica Dačić juče je u Sava centru najavio tu reformu, uz poruku članstvu da su promene neophodne i da se odnose na sve, a ne samo na rukovodstvo.

„Ne želim da obećavam politiku koju ne možemo da realizujemo, jer mi nismo socijalisti - utopisti. Ko misli da je SPS muzej istorije mora da ustupi svoje mesto. „Sitan korak’’ je danas sa nama nespojiv“, rekao je Dačić.

Poručio je članstvu da hrabro uđe u reformu stranke, ukazavši da to ne znači da treba da kritikuju prošlost, već da se jasno opredele kakvu politiku SPS vodi.

Poručio je i da će se na sledećim parlamentarnim izborima igrati jedna potpuno drugačija politička utakmica sa izmenjenim političkim odnosima sa potpuno „poremećenim ideološkim vrednostima“

Ledenica i partija

„Sitan korak danas je nespojiv sa našom partijom, jer udariće nas ledenica u glavu. Saši (Aleksandru Antiću) je pomogao taj crveni šlem, to je dobra pouka da ne stavlja ove žute. Nadam se da je sa njim sve u redu, da će nastaviti da bude predsednik gradskog odbora, ali se nadam i da se u njegovoj glavi razbistrilo mnogo toga, a to je da moramo da idemo dalje“, prokomentarisao je pomalo šaljivo Ivica Dačić.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.