Antić: O sukcesiji na proleće

Izvor: RTS, 12.Jan.2013, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: O sukcesiji na proleće

U pogledu sukcesije do sada se nije "najsrećnije radilo" i bilo mnogo grešaka, kaže Oliver Antić. Postoje problemi ne samo u pogledu diplomatskih predstavništva, već i imovine pravnih i fizičkih lica, naročito u Hrvatskoj, zbog odsustva odgovarajuće procedure, ističe Antić najavljujući sastanak na proleće sa kolegama iz bivših jugoslovenskih republika.

Visoki predstavnik Srbije u Stalnom mešovitom Komitetu za pitanja sukcesije Oliver Antić najavljuje da bi sa kolegama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz bivših jugoslovenskih republika mogao ponovo da se sastane na proleće, ali da još nije utvrđen tačan datum.

Antić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da se u pogledu sukcesije do sada nije "najsrećnije radilo" i da je bilo mnogo grešaka, kao i da postoji više problema, ne samo u pogledu diplomatskih predstavništva, već i imovine pravnih i fizičkih lica, naročito u Hrvatskoj, zbog odsustva odgovarajuće procedure.

On naglašava da se "vrlo često radilo na našu štetu" i da je to posledica, pre svega, nekompetencije.

Antić naglašava da je za donošenje izvršne odluke lege artis neophodno poštovati tri stepena - najpre da stručne tematske grupe daju svoju preporuku, koja zatim ide na mešoviti Komitet gde svi predstavnici treba da se saglase, što je, kako ocenjuje, najvažniji deo posla, da bi na kraju ta odluka bila izneta pred Vladu radi formalne potvrde.

"Ako nema sva tri elementa, odluka ne važi", kaže Antić, ističući da se do sada radilo i tako da se odluka donese i sprovede samo na prvom stepenu, što je "pravno nepostojeći akt".

Antić naglašava da za sada postoje kontakti i dobra volja nekih strana u sukcesiji, naročito u odnosu sa Bosnom i Hergecovinom, a najveći je problem sa Hrvatskom, kojoj je poslato nekoliko dopisa na koje se čeka odgovor.

Kaže i da je srpska radna grupa počela da radi na obimnoj dokumentaciji koja će biti obrađena na "stručan i kvalitetan način", nakon čega će se utvrditi platforma i uskladiti principi kako bi se izašlo sa konkretnim rešenjima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Antić: O sukcesiji možda na proleće

Izvor: B92, 12.Jan.2013

Beograd -- Predstavnik Srbije u Stalnom Komitetu za pitanja sukcesije Oliver Antić kaže da bi s kolegama iz bivših jugoslovenskih republika mogao sastati na proleće...Međutim, dodao je on, tačan datum sastanka još nije utvrđen...Antić je, gostujući na RTS-u, rekao da se u pogledu sukcesije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.