Antić: Janšin nonpejper dobar, promena granica nije svetogrđe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 09:15

Antić: Janšin nonpejper dobar, promena granica nije svetogrđe

Predsednik Naprednog kluba, istoričar Čedomir Antić ocenio je da je predlog slovenačkog premijera Janeza Janše u "nonpejperu" o razgraničenju na Zapadnom Balkanu dobar i ocenio da ga je Janša predstavio na nevešt način koji budi sumnje da je cilj bio da probudi reakciju i ospori neko pravo Srbima u Bosni i Hercegovini.

"Promene granica neki doživljavaju kao svetogrđe, ali u sporazumu one su moguće i dozvoljene. Posebno je sramotno uverenje da je moguće menjati granice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada razbijaju SFR ili SR Jugoslaviju, da je prirodan referendum s nesređenim biračkim spiskom u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, te da je moguće mimo UN umanjiti teritoriju Srbije - dok je, recimo, sporazum Srbije i kosovskih Albanaca o međusobnom priznanju i promeni granica na nivou pomeranja granične linije na sedam procenata njene dužine i 50 km na neku od strana, viđen kao opasnost za bezbednost Nemačke", navodi se u njegovom tekstu objavljenom na službenoj stranici Naprednog kluba.

Antić ocenjuje da se mogu se kriti iza čega god hoće, ali oni koji zastupaju ovakve dvostruke standarde teško mogu da se odbrane od ocene da mrze srpski narod.

On ocenjuje da mnogi žive od nerešenog statusa balkanskih država.

"Bilo da je na vlasti Tadić, Milošević ili Vučić, Srbija je i dalje prepoznata kao opasnost i doskora nepostojeći indentiteti su već decenijama građeni na obespravljivanju i asimilaciji Srba, te brisanju njihovog kulturnog nasleđa", ističe Antić.

Dodao je da je u uslovima u kojima su BiH, Crna Gora, Kosovo i Severna Makedonija nefunkcionalne i često prezadužene države, najlakše reći da su za sve krivi Srbi i Srbija.

"Odatle te poruke o kesama, traktorima i autobusima kojima će nas iseliti i stvoriti evropske Diznilende u kojima će Milo Đukanović postati Marija Terezija, a Bakir Izetbegović Pit Mlađi", navodi Antić.

On naglašava da je dobro što se Janša malo promenio od vremena kada je otpao od svoje komunističke i jugoslovenske vojske i njene službe.

"Tada je stao uz one koji su bili neprijatelji čitavog jednog naroda. Danas je on političar koji ne mora biti u pravu u stavu kojim je spreman da prkosi čak i politici Sjedinjenih Država. Tako je makar bilo kada je pre nekoliko meseci prvi (i jedini) čestitao Trampu predsedničku pobedu", zaključio je Antić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.