Izvor: Blic, 22.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antibiotici se plaćaju

Antibiotici se plaćaju

Citostatici, lekovi za lečenje epilepsije, duševnih bolesti, dijabetesa, hemofilije, side..., kao i mnogi drugi medikamenti koji spasavaju život našli su se na novoj, pozitivnoj listi lekova i ubuduće će biti besplatni.

- Lek za sterilitet 'gonal F' po prvi put se nalazi na listi, u cilju akcije podizanja nataliteta. Njega koriste žene za stimulaciju ovulacije. To je jako skup lek i zbog toga će pacijentkinje samo jednom godišnje moći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ga dobiju besplatno - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dr Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja.

'Topameks', lek za lečenje epilepsije, takođe se neće plaćati, kao ni 'resperidon' koji koriste duševni bolesnici. Bez participacije dobijaće se i dva leka za srce i visok krvni pritisak, 'lometazid' i 'hemopres'.

Na novoj listi nalaze se i lekovi novijih generacija, koji su skuplji i pomažu u lečenju bolesti. Za njih, kojih je na listi manje od desetine, pacijenti će morati da plaćaju participaciju od 10 do 80 odsto, u zavisnosti od cene leka.

U ovu grupu uvršćen je 'ranisan' i participacija za njega je 25 odsto od cene. Za tri leka koji se koriste u lečenju dijabetesa participacija će se plaćati od 55 do 75 odsto. To su lekovi: 'lipizid', 'limeneze' i 'repaglinid'. Za lek za lečenje infarkta miokarda 'plaviks', koji nije neophodan, pacijenti će participaciju plaćati 75 odsto. Toliko će se plaćati i za nitroglicerin u spreju, mada će običan nitroglicerin pacijenti dobijati besplatno.

Za neke antibiotike takođe je određena participacija, da pacijenti, budući da ih često koriste, ne bi postali otporni na njih. Tako će za 'alfacet' izdvajati 25 odsto od cene, dok će 'logacef' moći da se dobija samo u bolnicama. Antibiotik 'eritromicin' biće besplatan, a ako neko bude želeo da koristi skuplji antibiotik kao što je 'hemomicin', participaciju će morati da plati 25 odsto od cene leka.

Nova lista, pored 132 nova medikamenta, ima ukupno 1.300 lekova. Ona je sastavljena iz tri dela: lekovi koji se izdaju na recept, u zdravstvenim ustanovama i skupi lekovi koji se daju po posebnom režimu, kao što je 'interferon beta' za multipleks sklerozu.

- Nova lista lekova u potpunosti je u skladu sa kriterijumima koji važe u ovoj oblasti i njome se obuhvataju sve bolesti. Novine su učešće osiguranika, odnosno participacija u ceni pojedinih lekova sa pozitivne liste, što do sada nije bio slučaj. Građani će ubuduće moći da biraju kod izbora leka sa sličnim delovanjem, da li će da ih kupuju po punoj ceni ili da uzmu lek koji doplaćuju - objasnila je Svetlana Vukajlović, direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ona je rekla da lista lekova u Srbiji nije ni uža ni manje savremena u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, koje raspolažu sa više sredstva, a i predložena participacija je manja nego kod njih.

- Isti kvalitet sa manjim sredstvima postignut je zahvaljujući domaćoj farmaceutskoj industriji koja ima kvalitetne preparate, a cene su višestruko niže u odnosu na uvozne - ističe Vukajlovićeva. Sonja Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.