Izvor: B92, 23.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ante Marković: Milošević potkopavao SFRJ

Hag -- Slobodan Milošević govorio je da se bori za Jugoslaviju ali je ono što je radio direktno potkopavalo državu, izjavio je pred Haškim tribunalom, na suđenju bivšem predsedniku Jugoslavije, Ante Marković, poslednji premijer SFRJ, javlja specijalni dopisnik RTV B92 iz Haga, Ljubica Gojgić. Marković je rekao da je Milošević, inače potpuni vladar u Srbiji, sa hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom već u martu 1991. godine, u Karađorđevu dogovorio podelu Bosne i Hercegovine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ante Marković izjavio je da je Milošević retko govorio ono što misli a da isto tako nikada nije radio ono što je govorio. "Milošević nikada nije govorio o Velikoj Srbiji, ali je bilo evidentno da se za nju borio," izjavio je Marković. On je rekao da Miloševića nije smatrao nacionalistom, ali da je ovaj koristio i nacionalizam sa jedinim ciljem da ostane na vlasti. Bivši jugoslovenski reformator izjavio je da je i od Miloševića i od Tuđmana dobio potvrdu da je na sastanku u Karađorđevu, u martu 1991. dogovorena podela Bosne i Hercegovine. "Milošević je govorio da je Bosna umjetna tvorevina koju je napravio Tito a da su Muslimani pravoslavci koji su promenili vjeru silom prilika," objasnio je Marković i dodao da je sličnu agrumentaciju iznosio i Tuđman s razlikom što je Muslimane smatrao katolicima koji su pod prinudom prešli na islam. Marković kaže da su Tuđman i Milošević govorili da u Bosni neće doći do rata jer većinu stanovništva čine Srbi i Hrvati, kao i da će Muslimanima, kako je tvrdio Milošević, biti ponuđena "enklava u kojoj će moći mirno da žive."

Ante Marković izjavio je da prisluškivani razgovori Miloševića i Radovana Karadžića, iz jula 1991. godine, ipak govore o pripremama za rat i naoružavanju Srba oružjem JNA. Marković je tvrdio da je vrh JNA, sa generalom Veljkom Kadijevićem, podržao Miloševića smatrajući da je on jedini borac za očuvanje zajedničke države. Marković je ispričao da je Milošević oštro odbacivao optužbe za granatiranje Vukovara a naročito Dubrovnika govoreći da bi to bila ludost a da je bombardovanje ovih gradova Tuđman smatrao korisnim za međunarodnu afirmaciju hrvatske nezavisnosti.

Svedočeći o političkim prilikama u SFRJ Ante Marković je pomenuo i odnos optiženog i bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. On je ispričao da je na molbu Miloševića, posle Osme sednice CK SKS, Stambolić imenovan na mesto generalnog direktora JUBMES banke, ali da je Milošević potom pokušao da spreči Stambolićev reizbor na to mesto. Ova intervencija je odbijena a Milošević se, navodno, mesecima ljutio na Markovića i saveznu vladu koje ga nisu poslušale. Marković je rekao da je bio blizak sa Stambolićem koji je "svojim ugledom i poštenjem bio pandan Miloševiću". On je ispričao da se sa Stambolićem čuo i 1999. godine u vreme NATO bombardovanja, i da mu je Stambolić rekao da "će morati da se politički aktivira". "Ja sam to podržao jer sam mislio da Srbija njega treba. Izgleda da je to razumeo i neko drugi a ne samo ja i zato je Stambolić nestao," smatra Marković.

Na početku unakrsnog ispitivanja Slobodan Milošević je tvrdio da je u vreme raspada Jugoslavije, vlast u svojim rukama imao upravo Marković. Optuženi je tvrdio a Marković prilično uzbuđeno negirao da je učestvovao i u odluci da se u Sloveniji angažuju pripadnici savezne policije i graničari kako bi zaštitili državne granice. Nastavak svedočenja Ante Markovića odložen je do trenutka koji ce biti pogodan za njegov povratak u Hag. Marković živi u Austriji, a svedočeći protiv Miloševića progovorio je o prilikama u bivšoj Jugoslaviji posle 12 godina ćutanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.