Ansambl Piroćanke

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ansambl Piroćanke

Poslednje dve decenije 20. veka vokalna grupa „Piroćanke", pored istoimenog muškog sastava, bila je jedinstvena pojava na kulturnoj sceni tog grada, ali i Srbije. Nastupale su i nagrađivane širom bivše Jugoslavije i Evrope, a trag su ostavile i u RTS-u.
Repertoarom sačinjenim od starih, zaboravljenih pesama pirotskog kraja, tih 80-tih i 90-tih godina prošlog veka - vokalna grupa "Piroćanke", oživela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je tradiciju, ali i skrajnute prostore u kojima je najčešće nastupala - srednjovekovnu tvrđavu i Konak Malog Riste. Nije bilo lako, ali uz veliku želju, grupa entuzijasta krenula je u svoju misiju očuvanja muzičke baštine.
 
"Mentalitet naše muzike je više kao solo pesma. Veoma je zahtevna za grupno pevanje i zahteva od onoga ko se bavi i poznaje muziku i ko pravi aranžmane, veliko znanje i veštinu", kaže Vasilije Petrović, umetnički rukovodilac ansambla "Piroćanke".
"Obožavala sam te trenutke kada sam mogla da oživim našu tradiciju i to naše pevačko društvo", kaže Nina Jovanović.
Emilija Panajotović kaže da bi možda opet zapevali, ako neko okupi društvo: "Vrlo rado, ali pitanje je da li će se ukazati prilika i da li će možda nekada biti mogućnosti da se to realizuje".
A da ne bi sve ostalo na nivou sećanja, opet zahvaljujući entuzijazmu nekolicine članova, posle 5 godina rada, priređena je monografija sa CD-om, koja predstavlja dragoceno svedočanstvo o ljudima koji su se zvali amaterima, a u stvari su bili mnogo više od toga.
"Moram reći da mi je prvo bilo zanimljivo što sam se susrela sa nekim događanjima, nekim istoriskim činjenicama, koje smo mi povezivali sa našim radom", kaže dr Vesna Milenković, bivša članica grupe "Piroćanke" i autorka monografije.
Vokalne grupe "Piroćanke" i "Piroćanci" bili su sinonim za vreme kada se o tradiciji stidljivo govorilo. Ostavili su neizbrisiv trag kao čuvari kulturne baštine. Velika želja im je da mlađe generacije produže njihovu misiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.