Anketa: Većina Srba podržava SSP

Izvor: Southeast European Times, 01.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketa: Većina Srba podržava SSP

Srpske prozapadne stranke mogle bi da dobiju malu prednost na izborima 11. maja, ako su u stanju da ubede neodlučne birače da predprijemni sporazum potpisan ove nedelje sa EU ne utiče na status Kosova.

01/05/2008

(B92, AFP, DPA, Balkan Insajt - 30/04/08)

Građani Srbije u velikoj meri podržavaju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između svoje zemlje i EU, pokazuje anketa objavljena u sredu (30. aprila).

Beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Stratidžik Marketing anketirao je 550 birača dan pre nego što su srpski prozapadni zvaničnici u utorak u Luksemburgu potpisali taj ključni sporazum.

Direktor te agencije za istraživanje javnog mnjenja Srđan Bogosavljević izjavio je novinarima da je 70 odsto ispitanika podržalo integraciju Srbije u EU. Međutim, taj procenat je neznatno opao kada su ih anketari podsetili na protivljenje nekih stranaka sporazumu, koji se posmatra kao značajan prvi korak na putu ka članstvu u EU.

"Ipak, 66 odsto je bilo za potpisivanje SSP, dok je 21 odsto bilo protiv", rekao je Bogosavljević za Balkan Insajt.

Istraživanje je pokazalo da sve pristalice opozicione Liberalno demokratske partije, 94 onih koji su za koaliciju "Za evropsku Srbiju" na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem i 81 odsto ispitanika koji su za koaliciju okupljenu oko Socijalističke partije Srbije (SPS) bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, podržava sporazum.

Među nacionalistima, 45 odsto onih koji podržavaju Demokratsku stranku Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice i njenog koalicionog partnera Novu Srbiju (NS), kao i 41 odsto onih koji su za ultranacionalističku Srpsku radikalnu stranku (SRS), izjasnilo se u korist SSP.

"Kada smo ih podsetili da se neke stranke protive potpisivanju i da bi SSP trebalo da bude potpisan samo ako EU pruži jasne garancije da je Kosovo deo Srbije … broj pristalica DSS-NS koji podržava potpisivanje drastično je pao", izjavio je Bogosavljević, a prenosi beogradski B92. "Broj radikala koji podržavaju potpisivanje … pao je na 9 odsto, a podrška od DSS-NS pala je sa 45 na 39 odsto."

Zbog razdora između Koštunicinog i Tadićevog tabora oko odnosa Srbije sa EU vlada se raspala u martu, a vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 11. maj.

Smatrajući da je SSP ravan priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije, Koštunica je osudio potpisivanje kao "zakonski nevažeće". Nacionalističke stranke prete da će ga poništiti posle izbora.

Međutim, analitičari kažu da bi prozapadne stranke, ako mogu da ubede neodlučne proevropske birače da SSP nema uticaja na status Kosova, možda mogle da pobede na izborima.

Zaključivanje sporazuma trebalo bi da smanji zbunjenost kod nekih birača o odnosima Srbije sa EU posle nezavisnosti Kosova, izjavila je istraživač Stratidžik Marketinga Svetlana Logar, piše AFP. "Najveću zbunjenost izazivao je status kvo i na taj način je pojašnjenje situacije korisno" za prozapadne snage.

Nedavna anketa pokazala je da Tadićeva Demokratska stranka sa malom razlikom zaostaje za SRS-om.

Bogosavljević kaže da bi Tadićeva proevropska koalicija mogla da dobije najmanje još 2 odsto glasova posle potpisivanja sporazuma sa EU, što bi moglo da joj pomogne da obezbedi većinu za formiranje nove vlade.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.