Anketa: Makedonci pesimisti u pogledu kvaliteta života

Izvor: Southeast European Times, 03.Mar.2010, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketa: Makedonci pesimisti u pogledu kvaliteta života

Nova Galupova anketa pokazala je da su Makedonci -- od kojih više od 50 odsto nije u stanju da plati svoje komunalne račune -- nezadovoljni standardom života u zemlji.

03/03/2010

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 03/03/10

Nova anketa Makedonaca pruža turobnu sliku.

Anketa Galup Balkan Monitora, sprovedena u saradnji sa Evropskim fondom za Balkan i Forum centrom za strateška istraživanja i dokumentaciju, pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je da dve trećine onih građana koji su trenutno nezaposleni ima slabu nadu da će u skorije vreme pronaći posao.

Sadašnja stopa nezaposlenosti u Makedoniji je preko 30 odsto. Broj nezaposlenih koji ne veruju da će naći posao u narednih 12 meseci najveći je u regionu.

Rezultati Galupove ankete objavljeni su tokom panel diskusije čiji su učesnici naglasili da ističe vreme za integraciju nekih zemalja zapadnog Balkana u EU, sa naglaskom na Makedoniju. Oni su postavili pitanje: "Šta je ostalo da se uradi?"

Istraživanje je pokazalo da 62 odsto ispitanika misli da je članstvo u EU dobra stvar, što predstavlja pad od 7 odsto u odnosu na 2006. kada je postavljeno isto to pitanje. Ispitanici takođe veruju da će Makedoniji biti potrebno vremena do 2017. godine da bude primljena u EU, što je dve godine više nego što se ranije mislilo.

Robert Mančin, izvršni direktor Galup Evrope, primetio je da većina ispitanika veruje da su se etnički odnosi poboljšali u poslednjih pet godina. On je ukazao na Ohridski okvirni sporazum -- sporazum iz 2001. godine između vlade i etničkih Albanaca -- kao izvor optimizma.

U anketi je takođe postavljeno pitanje o dugotrajnom sporu oko imena između Makedonije i Grčke. "Dok je 2008. godine gotovo dve trećine (68 odsto) ispitanika krivilo samo Grčku za spor oko imena, ta cifra je sada pala na 53 odsto", rekao je Mančin.

Irvan Fuer, specijalni predstavnik EU u Makedoniji, rekao je da je razočaravajuće što je stvarni napredak na polju borbe protiv korupcije i na reformskom polju postao sporedan u odnosu na spor oko imena.

"Mislim da bi evropski program trebalo da bude vraćen na listu prioriteta", rekao je Fuer. "Svi znamo da kompromis znači modifikovanje imena i trebalo bi da prihvatimo tu realnost."

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.