Anita Mitić oslobođena po prijavi policije za #sedamhiljada

Izvor: N1 televizija, 11.Jul.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anita Mitić oslobođena po prijavi policije za #sedamhiljada

Prekršajni sud u Beogradu oslobodio je Anitu Mitić, predstavnicu Inicijative mladih za ljudska prava, optužbi po prekršajnoj prijavi PU za Grad Beograd zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju građana.

Pošto je odlukom Ustavnog suda taj zakon u međuvremenu prestao da važi, a novi nije donet, sud je Mitić oslobodio krivice.

Anita Mitić se, kao predstavnica organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, na sudu našla nakon što je 2015. godine zabranjen skup >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << te organizacije po imenu #sedamhiljada.

Grupa nevladinih organizacija organizovala je tada skup u centru Beograda povodom obeležavanja 20. godišnjice zločina u Srebrenici, paljenjem sveća i postavljanjem brojeva prethodno dodeljenih zainteresovanim učesnicima.

Prethodno je na društvenoj mreži Twitter pokrenuta akcija #sedamhiljada, čiji je cilj bio da toliki broj građana Srbije 11. jula 2015. u 11:07 sati legne na plato ispred Skupštine Srbije i na taj način pokaže saosećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici.

Akcija je izazvala brojne pozitivne, ali i lavinu negativnih, pa i pretećih komentara, a rezultirala je policijskom zabranom iz "bezbedosnih razloga".

Iako su zbog te akcije protestovali predstavnici ultradesničarskih organizacija i Srspke radikalne stranke, nema informacija da je slična prijava napisana protiv njih.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.