Andrićgrad: Protest protiv nikla

Izvor: RTS, 23.Mar.2013, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrićgrad: Protest protiv nikla

U organizaciji "Ekološke zone" Višegrad, održan miting povodom najave početka istraživanja i eventualne eksploatacije rude nikla u obližnjem rejonu Vardište.

Zbog odluke skupštine opštine Višegrad da kompaniji „Srbijanikl" dodeli koncesiju za istraživanje nikla na području Vardišta, nedaleko od Mokre Gore, u Andrićgradu održan protestni miting.

Dvosatni miting na trgu Nikole Tesle, završen je šetnjom do čuvenog Višegradskog mosta na Drini. Iako se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ovome još nije izjasnilo resorno ministarstvo Republike Srpske, Višegrađani smatraju da bi to bio projekat sa mnogo više ekološke štete nego ekonomske koristi, u kraju koji svoj razvoj temelji na turizmu.

Na skupu su govorili akademik Vidojko Jović i predsednici opština Topola, Čajetina i Trstenik iz Srbije.

Inače, šezdesetih godina prošlog veka, u Vardištu je eksploatisana ova ruda, ali je zbog malog procenta čistog nikla u njoj rudnik zatvoren. Organizator mitinga je udruženje "Ekološka zona" Višegrada.

U Višegradu se već duže ne stišavaju strasti zbog nikla. Grad je podeljen, jedni su za, a današnji protesti govore da je znatan broj onih koji su protiv istraživanja nalazišta ove rude u Vardištu.

Oni strahuju da će nakon istraživanja uslediti eksplatacija, koja, kako ističu, znači zagađenje i uništenje životne sredine.

Lokalna vlast podržava inicijativu kompanije "Srbijanikl" za istraživanje nikla i za to ima argument - investiciju od milijardu evra i 5.000 radnih mesta.

U Višegradu su na delu dva razvojna koncepta, turizam i kultura, koji uključuju Andrićgrad, besmrtnu Ćupriju na Drini i duh Andrića, a drugi protežira razvoj industrije, te rudnik nikla i kobalta, koji bi uposlili 5.000 ljudi i činili vrednu investiciju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Andrićgrad: Protest protiv rudnika nikla

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Mar.2013

U Andrićgradu, danas je održan protest povodom najave da će početi istraživanje i eventualna eksploatacija nikla u rejonu sela Vardište.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.