Andora ukida bankarsku tajnu

Izvor: RTS, 12.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andora ukida bankarsku tajnu

Kneževina Andora najavila ukidanje bankarske tajne čime će omogućiti razmenu fiskalnih informacija sa drugim državama. Andora je važila za utočište poslovnih ljudi koji su izbegavali plaćanje poreza u svojim matičnim državama.

U okviru borbe za skidanje sa crne liste zemalja poreskog raja koje ne sarađuju sa drugim državama, Andora je najavila da će do novembra ukinuti bankarsku tajnu, navodi se u saopštenju Vlade te male države u istočnim Pirinejima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Premijer Andore Albert Pintat potpisao je u utorak u Parizu deklaraciju, kojom se obavezao da će parlament kneževine, najkasnije do 15. novembra, usvojiti zakon za ukidanje bankarske tajne, u okviru sporazuma o razmeni fiskalnih informacija sa drugim državama.

Pintat je istakao da na planu međunarodne saradnje Andora raspolaže zakonima o prevenciji kriminalnih aktivnosti, poput pranja novca i finansiranja terorizma, u skladu s najoštrijim međunarodnim standardima.

Vlasti Andore pokrenule su i ambiciozni program reforme zakona koji se tiču finansija, računovodstva i preduzeća.

Čim zakon bude usvojen, Andora će svojim partnerima, najpre Francuskoj, predložiti potpisivanje bilateralnog sporazuma o razmeni fiskalnih informacija, navodi se u saopštenju.

Osim Monaka i Lihtenštajna, Andora se već nekoliko godina nalazi na takozvanoj "crnoj listi zemalja fiskalng raja koje odbijaju saradnju" određenu u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Lihtenštajn je danas, takođe, saopštio da "poštuje" standarde OECD o transparentnoj fiskalnoj politici i da je spreman da potpiše seriju bilateralnih sporazuma u borbi protiv utaje poreza.

"Država priznaje model OCDE o saradnji i razmeni informacija i obavezuje se da će ga sprovoditi", navodi se u saopštenju Vlade Lihtenštajna, koja je prošle godine učestvovala u velikom skandalu u vezi sa tajnim bankarskim računima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.