Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2015, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anđelina Džoli preventivno operisala jajnike zbog raka

Američka glumica i rediteljka Anđelina Džoli izjavila je danas da je imala preventivnu operaciju uklanjanja jajnika i jajovoda zbog straha od dobijanja raka, pošto je pre godine otklonila obe dojke zbog predispozicije za tu bolest.

U otvorenom pismu objavljenom danas u listu Njujork tajms, glumica je navela da je dve godine posle dvostruke mastektomije (uklanjanja dojki) u cilju prevencije od raka, želela da spreči svaki ostali rizik od dobijanja te bolesti zbog prisustva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gena koji joj daje naslednu predispoziciju za rak.

Anđelina Džoli je rekla da se godinama pripremala za tu operaciju i dodala da nije "lako" donela tu odluku, jer je nosilac gena BRCA zbog čega ima veliku mogućnost da dobije rak jajnika.

"Nije lako doneti takvu odluku, ali je moguće preuzeti kontrolu i unapred se boriti sa zdravstvenim problemima", napisala je glumica.

Uklanjanje jajnika podrazumeva raniju menopauzu za 39-godišnju suprugu glumca Breda Pita.

"Nisam to uradila samo zašto sam nosilac gena BRCA1, već želim da upozorim i druge žene", navodi se u pismu ambasadorke dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).

Andželina Džoli je pre dve godine takođe u Njujork tajmu objavila

da je otklonila obe dojke.

Analizama DNK je utvrđeno da glumica nosi mutirani gen BRCA1 i da je

pre operacije postojao rizik od 87 odsto da oboli od raka dojke, a 50

odsto od raka jajnika.

Majka Anđeline Džoli od kancera je umrla u 56. godini, posle

desetogodišnje borbe s bolešću.

Anđelina Džoli ima šestoro dece, troje iz braka s Pitom, a troje

je usvojila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.