Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jun.2020, 20:24

Anarhija u trošenju javnog novca

Već skoro dvije godine trošenje javnog novca 2.000 institucija u Federaciji BiH nije pod parlamentarnim nadzorom zbog toga što nije formirana zajednička komisija za reviziju.

I dok donji dom (Predstavnički dom FBiH), optužuje gornji dom (Dom naroda) da su oni odgovorni jer nisu predložili sedam članova ove komisije, iz Doma naroda poručuju da su oni članove davno odabrali, ali da se sve koči u Predstavničkom domu FBiH.

I dok se oni nadmudruju ko jeste, a ko nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << predložio članove zajedničke komisije za reviziju, u institucijama FBiH vlada potpuna anarhija kada je u pitanju trošenje novca poreznih obveznika.

Ured za reviziju institucija FBiH već je uradio reviziju za preko 50 subjekata u tom entitetu koji su budžetski korisnici, i to za Parlament, Vladu i ministarstva u Vladi FBiH.

Revizija je utvrdila netransparentno trošenje budžetskih sredstava u čak 19 institucija, a među njima su i uredi predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Revizori upozoravaju da je ovo tek početak, jer sada slijede revizije institucija nižih nivoa vlasti u FBiH, kao i revizije preduzeća u kojima je dijelom ili većinski vlasnik federalna vlada.

Prošle godine je revizijom kantonalnih zavoda, ali i velikog broja ministarstava utvrđeno netransparentno trošenje budžetskog novca, ali i toliko lošeg poslovanja da su izvještaji revizora bili negativni, a revizori su uočili toliko nepravilnosti da je jedan broj firmi i institucija predmet istraga tužilaštava.

I sami parlamentarci u razgovorima kažu da su se oni koji raspolažu javnim novcem opustili, da nisu pod nadzorom i nemaju kontrolu te je i zbog toga u posljednje vrijeme veliki broj afera prisutan u javnosti.

Klupko se počelo odmotavati dolaskom pandemije, koja je, osim što je donijela zdravstvene i ekonomske probleme, ogolila i pred oči javnosti dovela koruptivnu hobotnicu i transparentno pokazala kako se bez straha pljačkaju građani FBiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.