Izvor: B92, 14.Okt.1999, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anan: UN ne mogu da podrze koncept nezavisnog Kosova

Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da UN ne mogu da podrze koncept nezavisnog Kosova. "Mi nismo ovde da ljude pripremimo za nezavisnost. To nije nas mandat", rekao je Anan na kraju dvodnevne posete Kosovu. Odgovarajuci na pitanje da li ce Kosovo biti primljeno u clanstvo UN, generalni sekretar te organizacije je rekao da su samo nezavisne drzave clanice UN. "Kosovo za sada nije nezavisno. Mi postupamo prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244", istakao je Kofi Anan dodajuci da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Pokrajini treba obnoviti zajednicki zivot stanovnistva raznih etnickih pripadnosti. Govoreci o nasilju na Srbima i ostalim nealbancima, Anan je rekao da "UN ne zele da na Kosovu vide povratak etnickog ciscenja".

Visoki komesar UN za izbeglice Sadako Ogata izjavila je da su Srbi u nekim delovima Kosova postali zrtve albanskog zlostavljana. Revansizam nije u interesu Albanaca, a ni samog Kosova, rekla je Ogata za pristinski "Bota sot". Komandant Kfora Klaus Rajnhard izjavio je da su Civilna misija UN na Kosovu i Kfor iskljucivo nadlezni za bezbednost stanovnika Kosova i da "bilo kakve druge vojne pripreme" nece biti dozvoljene. Rajnhart je, prema pisanju "Rilindije", to izjavio tokom posete u sredu Drenici, gde je bio u pratnji komandanta Kosovskog zastitnog korpusa Agima Cekua. "Nakon transformacije OVK u Kosovski zastitni korpus, za zastitu stanovnistva Kosova od bilo kakvog napada i od bilo koje drzave, sve dok se ne odredi konacni politicki status Kosova, odgovoran je UNMIK i Kfor", rekao je komandant Kfora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.