Analiza: Diskriminacija i govor mržnje obeležje programa nacionalnih televizija u Srbiji

Izvor: Beta, 26.Okt.2020, 13:13

Analiza: Diskriminacija i govor mržnje obeležje programa nacionalnih televizija u Srbiji

Odsustvo pluralizma medijskog sadržaja, diskriminacija, govor mržnje i grubo kršenje Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata obeležili su programe televizija u Srbiji sa nacionalnom pokrivenošću od samog usvajanja seta medijskih zakona 2014. godine do danas - ocenjuje se u analizi efekata rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koju je sprovela Fondacija Slavko Ćuruvija.Navodi se da je od osnivanja 2014. godine do danas, REM izrekao 67 mera pružaocima medijskih usluga, a da su gradjani i organizacije, samo u poslednje tri godine, uputili tom telu 1.030 prijava nezadovoljni elektronskim medijima."Sve do septembra 2020. REM nije podneo nijednu krivičnu prijavu protiv pružalaca medijskih usluga zbog diskriminatornog govora, kršenja zaštite maloletnika i govora mržnje u elektronskim medijima, iako to spada u delokrug njegovih nadležnosti i uz evidentno svakodnevno emitovanje takvih sadržaja", piše u analizi.Navodi se da je REM do sada izrekao samo jednu meru upozorenja zbog nepoštovanja programskog elaborata - osnove dozvole za emitovanje, i to Radiju NS plus iz Novog Sada, "iako sam REM u svojim izveštajima iz godine u godinu konstatuje dramatično odstupanje od elaborata kod sva četiri pružaoca medijskih usluga sa nacionalnom frekvencijom".U analizi je navedeno da, po zaključcima Službe za nadzor REM-a, televizije Pink i Hepi nisu emitovale ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

REM od osnivanja izrekao 67 mera pružaocima medijskih usluga

Izvor: Danas, 26.Okt.2020

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) od svog osnivanja 2014. godine izreklo je 67 mera različitim pružaocima medijskih usluga, od čega sedam u 2019. godini i 11 do kraja septembra 2020. godine, navodi se u Analizi efekata rada REM, koju je danas objavila Fondacija Slavko Ćuruvija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.