Analitičari o vanrednim izborima

Izvor: B92, 20.Dec.2013, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari o vanrednim izborima

Beograd -- Politički analitičari analizirali su najnovija dešavanja na političkoj sceni u Srbiji i mogućnost da u 2014. godini bude vanrednih izbora.

Politički analitičar Milan Nikolić u velikom komešanju na političkoj sceni vidi pripremu za vanredne izbore i stvaranje jedne nove vladajuće koalicije, a Vladimir Goati nije uveren da su stranački izbori, koje najavljuju gotovo sve parlamentarne stranke, nužno povezani sa eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Milan Nikolić, koji je direktor Centra za proučavanje alternativa, ocenjuje da su vanredni parlamentarni izbori najavljeni na mnogo načina, veruje da će biti održani na proleće, a stranački izbori su, tvrdi, priprema za te "velike" izbore.

"Sve zajedno veliko je komešanje na političkoj sceni, unutar političkih partija i između njih i sprema se jedna nova vladajuća koalicija. Nesumljivo je da će stožer te velike koalicije na vlasti biti SNS", rekao je Nikolić u izjavi Tanjugu.

Podsetivši da će u januaru početi pregovori Srbije sa EU, kao i da će SNS želeti da taj veliki uspeh na neki način "inkasira" i da na izborima dobije priličnu podršku birača, Nikolić procenjuje da bi na tim izborima mogli dobiti izmedju 40 i 45 odsto podrške, ali ne isključuje ni natpolovičnu naklonost birača, posebno ako u medjuvremenu "uhapse još nekog tajkuna ili (Darka) Šarića".

"Mislim da će oni ići na koaliciju sa manjinskim partijama, a u medjuvremenu neke male partije će pokušati da se prestroje i ponovo kandiduju za sledeću moguću koaliciju, pre svega će tu želju u najvećoj meri imati SPS, kojoj se poprilično klima ta pozicija", istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, verovatno će i neke druge partije koje nisu u sadašnjoj vladajućoj koaliciji poželeti da uđu u neku buduću, novonastalu.

"Možda će to poželeti i DS ako je u međuvremenu preuzme Tadić. Onda bi ona verovatno bila kandidat za ulazak u koaliciju sa SNS, odnosno DS sa Tadićem bi bila prihvatljiva Vučiću i SNS, dok sa Đilasom na čelu, verovatno to ne bi bila", ukazao je Nikolić.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati smatra da bi DS poput SNS trebalo da održi Izbornu skupštinu i primećuje da je najverovatniji motiv naprednjaka za to težnja da se potvrdi autoritet članova rukovodstva.

"Mislim da je neuporedivo potrebnije da tu istu stvar uradi DS koja ima slobodan pad u uticaju i u kojoj je veoma prisutno grupisanje, pa skoro do frakcija, i na neki način je izvesan dualitet izmedju predsednika stranke i počasnog predsednika stranke. To je nešto što krnji ugled", kazao je Goati u izjavi Tanjugu.

On smatra da nije dobro da demokrate za izbornu skupštinu čekaju naredne parlamentarne ili izbore u Beogradu, navodeći da za SNS možda unutarstranački izbori nisu nužni, ali da su korisni i da bi isto tako bili korisno da se održe u DS.

"Vreme je kritičan faktor i to je nešto što nije dobro za DS. Nije dobro za opoziciju i parlamentarni život Srbije. Ostale stranke imaju manju relativnu težinu jer osim ove dve stranke (SNS i DS) ostale imaju oko pet odsto. Tako da šta god se dogadjalo u njima to neće biti od presudne važnosti za budući politički život", ukazuje Goati.

Partija, dodaje Goati, nema nikakvu obavezu da pred parlamentarne izbore održi stranačke izbore i podseća da to nije ni običaj.

"Ne bih nužno povezivao stranačke i vanredne parlamentarne izbore i vrlo retko se oni vezuju. SNS je mogla da ide na izbore i bez unutarpartijskih izbora", zaključio je Goati.

Gotovo sve stranke vladajuće koalicije najavile su da će birati nova rukovodstva početkom 2014 - SNS, SPS, PUPS, SN, SPO i JS, ali i DSS, dok je DS najavio sednicu Glavnog odbora, na kojoj će raspravljati o izveštaju o radu i o formiranju izbornog štaba za vanredne parlamentarne izbore.

Izborna skupština SNS zakazana je za 25. januar, kada bi, prema dosadašnjim najavama, snage trebalo da odmere lider Aleksandar Vučić i član predsedništva Vladimir Cvijan.

Demokrate poručuju da je kod njih uobičajeno da se izborna skupština organizuje nakon parlamentarnih izbora, ali se, kao što je danas i lider DS Dragan Đilas rekao, može čuti da pojedinci iz te stranke spremaju peticiju za održavanje vanredne izborne skupštine.

"Izbornu skupštinu raspisuju predsednik i Glavni odbor", rekao je Đilas i dodao da ima onih koji rade protiv njega, te da je u tom smislu (Slobodan) "Homen vrlo aktivan".

I Demokratska stranka Srbije najavila je izbornu skupštinu za 19. januar, a jedini kandidat je dosadašnji lider Vojislav Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.