Analitičari o smenama u policiji

Izvor: B92, 20.Jun.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari o smenama u policiji

Beograd -- Zlatko Nikolić smatra da je odluka o smeni u vrhu policije opravdana, dok Sonja Stojanović kaže da je javnost neopravdano zaokupljena personalnim pitanjima.

Svi šefovi uprava u policiji biće smenjeni i to je pet šefova u pet uprava, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Kriminolog Zlatko Nikolić ocenio je danas da je odluka o smeni šefova policijskih uprava opravdana zbog imidža policije koji je uzdrman.

"Hirurški rez koji je država danas napravila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dobro rešenje", rekao je Nikolić agenciji Beta.

Prema Nikolićevim rečima, sve priče o eventualnoj kriminalizaciji pojedinica u policiji moraju da se dokažu na sudu.

Kako je ocenio, vrh policije je napravio grešku prepucavanjem u medijima.

"To je ostavilo mučnu sliku o policiji, čak da su i nevinašca. Na osnovu takvog ponašanja ispada da su se neki sektori i načelnici otrgli kontroli, pa su se u svojoj bahatosti prepucavali sa kolegama iz drugih struktura", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to što je general (direktor policije) Milorad Veljović opstao i ostao je tehničko i zakonsko pitanje, jer ga, s obzirom na to da je izabran na osnovu konkursa, štiti Zakon o radu. Nikolić je podsetio da su smenjeni generali postavljeni voljom, odnosno na predlog direktora.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je država donela odluku da svih pet šefova policijskih uprava budu smenjeni, a na njihovo mesto će privremeno doći njihovi zamenici dok se ne izaberu novi ljudi.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović danas je ocenila da je javnost u Srbiji neopravdano zaokupljena personalnim pitanjima u policiji, umesto da se fokus stavi na otklanjanje uzroka problema i načine da se sistem promeni.

"Neophodno je da znamo šta je korak koji će uslediti sutra, osim toga što znamo ko je smenjen i kako će se polciija reformisati, ne samo na personalnom nivou, već koje će se sistemske reforme preduzeti kako se ne bi više ponavljale ovakve stvari", rekla je Stojanovićeva Tanjugu.

Prema njenim rečima, u rad MUP treba da se na neposredniji način uključe i kontrolori, i da možda i anketni odbor parlamenta ispita situaciju u tom sistemu kako bi se iz više uglova konstatovali problemi i izvukle pouke.

Stojanovićeva, čija je organizacija proteklih meseci sprovodila projekat "Civilno društvo u borbi protiv korupcije u policiji", istakla je da su sami policajci kada su bili anketirani ocenili da su za stanje u MUP-u odgovorni sadašnji i bivši rukovodioci, ali i činjenica da je uspostavljen loš sistem upravljanja koji su zloupotrebljavali političari od vremena Slobodana Miloševića nadalje.

"Anketirani policajci su, takođe, govorili da veze sa kriminalom postoje od najnižih do najviših nivoa policije. Ako policajci sami o tome pričaju, očigledno je da ta veza zaista postoji i da je nephodno menjati, ne samo organizaciju, već i sistem vrednosti", kazala je Stojanovićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojanović: Akcenat staviti na uzroke problema

Izvor: Akter, 20.Jun.2014

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović ocenjuje da je javnost u Srbiji neopravdano zaokupljena personalnim pitanjima u policiji, umesto da se fokus stavi na otklanjanje uzroka problema i načine da se sistem promeni

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.