Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije Ana je tu!

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2018, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije Ana je tu!

I pre nego što sam ušla u Vladu, moja porodica i prijatelji su znali kakva je moja seksualna orijentacija, kao što su, naravno, poznavali i moju partnerku. Bila sam svesna da će to biti deo moje biografije, ako to mogu tako da nazovem, koji će biti interesantan javnosti u Srbiji, kaže premijerka Srbije u intervju za “Ponos”:

“Nije mi smetalo jer sam smatrala da se i tako Srbija menja i da će naučiti da prihvata različitost. Nadala sam se da će to pomoći nekim drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ljudima da se osećaju “komotnije” u svojoj koži, da smognu hrabrosti da žive svoj život.

Piše: Bogdan Petrović

*Je li bilo situacija tokom protekle dve godine u kojima ste se zbog svoje seksualne orijentacije osetili diskriminisano od kolega na političkoj sceni?

Svakako. Da krenemo od toga da jedan deo koalicionih partnera nije glasao za program Vlade koji sam predstavila u Skupštini, a ni za moj tim, samo i isključivo zbog moje seksualne orijentacije. Izuzetno sam zahvalna i imam ogromno poštovanje prema SNS-u i svim njihovim poslanicima koji su, nesumnjivo i pored nekih svojih ličnih nerazumevanja i vrednosti, stavili to po strani i pružili mi šansu. Imali smo, kao što znate, i u samom mom timu u Vladi neke sukobe mišljenja. I ja to poštujem, takve stvari i treba da se debatuju kako bi se društvo menjalo, ali kada se radi o timu, one ne treba da se debatuju u javnosti već u samom timu. Skoro pa svakodnevno trpim diskriminaciju od političkih neistomišljenika – teško da ima imena koje nisu upotrebili za mene, od homopremijerka preko toga da ne znaju da li da mi se obraćaju sa gospodin ili gospođica do toga da me zovu brate ili dečko, Pantela, sultanija... ali dobro.

Moja nada je da će se “ispucati” na meni, da će polako navići da nema razlike u jednoj osobi, u njenim ljudskim kvalitetima ili nedostatku istih, da smo svi u tom smislu isti i jednaki, bez obzira na to da li je neko “strejt” ili LGBT+ i da će vremenom to prestati da bude tabu i zanimljivo, da će prečestom i pregrubom upotrebom ta oštrica prema drugim ljudima otupeti. Otvorenošću s kojom sam ušla u politički život nadala sam se da ću na neki način preuzeti ulogu da edukujem i pomognem da javnost bolje razume LGBT+ zajednicu jer je razumevanje put ka prihvatanju.

*Verujete li stvarno da ste vi prvi političar LGBT+ seksualne orijentacije u ovoj zemlji ili ste se samo prvi autovali?

Nije na meni da dajem takve ocene. Svaka osoba ima odgovornost za svoj život. Ja želim da živim normalan, slobodan život, bez skrivanja. Razumem ipak da sam ja imala tu mogućnost i uvek imala podršku najbližih. Mnogi nisu u toj situaciji. Nemam nikakvih dilema da moja seksualna orijentacija ne treba da bude sakrivena, tim pre što sam sada javna ličnost. Zahvalna sam neizmerno mojoj partnerki što je pristala da me u tome prati iako nikada nije želela da bude javna ličnost i po prirodi je povučena i ne voli da iznosi lične stvari u javnost. Takva vrsta podrške koju sam ja uvek imala u svom životu pravi ogromnu razliku.

*Šta biste posavetovali onima koji i dalje imaju problem sa autovanjem?

Imamo samo ovaj jedan život i treba da ga proživimo slobodno, koliko god je moguće srećno, i ne skrivajući se ni od koga. Treba takođe da se borimo za ideale – slobode, poštovanja prema drugom ljudskom biću, poštovanja prema sebi samima.

*Šta za vas predstavlja Parada ponosa?

Dan kada pokazujemo da smo prevazišli mržnju

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.