Amsterdam, Pariz, Rim...

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amsterdam, Pariz, Rim...

Zahtevniji novogodišnji turisti biraju odlazak u neku od evropskih metropola, ludu noć među meštanima i turistima iz celog sveta, tradicionalni ulični šampanjac sa neznancima, najveseliji mogući susret sa drugačijim kulturama i običajima... Evo nekoliko predloga za koje je lako naći ponude kod turističkih agencija iz Srbije.

Amsterdam je grad karakteristčne holandske arhitekture, kanala, brodića i mostova. Na prvi pogled imaćete utisak da je u Amsterdamu vreme stalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u 17. veku koji je poznat kao zlatno doba holandske kulture. Mnoge evropske prestonice obiluju istorijskim znamenitostima, ali ono što Amsterdam čini posebnim jeste to što je gotovo svaka građevina u užem centru grada u isto vreme kulturni spomenik i nečiji životni prostor, u isto vreme deo istorije ali i deo savremenog izgleda grada. Amsterdam je muzej na otvorenom, riznica znamenitih građevina i spomenika pod otvorenim nebom, ali i moderna užurbana evropska prestonica.

Glavni grad Holandije ima sve odlike metropole, živost i ritam velikog grada. Amsterdam će nesumnjivo ispuniti sva očekivanja namernika: od uživanja u prelepim, neobičnim amsterdamskim pejzažima do odličnog šopinga.

Pariz godišnje poseti nekoliko miliona turista, zbog kulturno-istorijskih spomenika i raznih kulturnih i privrednih manifestacija.

Duh užurbanosti metropole i opuštenosti koja vlada u malim kafeima, mnoštvo kulturnih spomenika i galerija koje čuvaju neprocenjivo umetničko blago, jesu razlozi zbog kojih se ljudi uvek iznova vraćaju u Grad svetlosti.

Ukoliko ste u mogućnosti, izdvojite nekoliko dana za ovaj prelepi grad. Gotska katedrala Notr Dam nam je svima dobro poznata, o Ajfelovoj kuli ne mora posebno da se govori, kao ni o Trijumfalnoj kapiji koja je posvećena Napoleonovim pobedama. Jelisejska polja povezuju Trijumfalnu kapiju sa trgom Konkord u čijem se centru nalazi obelisk koji potiče iz Luksora u Egiptu...

Rim je večni grad, epicentar istorije, neprolaznih spomenika, zadivljujućih ambijenata... Neodoljivi šarm bel epok na Korzou, luksuz Via Napoleone, stari kafei sa patiniranim ambijentima u kvartu Trastevere, ruševine čije kamenje priča zadivljujuće storije, velelepne palate, vrtovi prepuni bokora cveća, šuštanje rimskih fontana na svakom koraku, prisećanja na „Praznik u Rimu", Anitu Ekberg, Felinija; ludosti Nerona, slava Cezara, spektakulrane umetničke zbirke... Sve je to Rim koji i danas uživa u svojoj drevnoj slavi...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.