Amputirane obe noge čoveku kome su pre dve godine presađene obe noge

Izvor: Blic, 12.Jun.2013, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amputirane obe noge čoveku kome su pre dve godine presađene obe noge

Čovek kome je pre dve godine izvršena prva transplantacija obe noge na svetu, morao je da ide na amputaciju obe operisane noge, javlja Bi-Bi-Si. Dr Pedro Kavadas je bio na čelu tima hirurga koji su izvršili transplantaciju

Neimenovani mlađi muškarac izgubio je noge u saobraćajnoj nesreći, posle čega je 2011. izvršena transplatacija obe noge na klinici La Fe u Valensiji, koju je obavio dr Pedro Kavadas. On je, takođe, bio na čelu tima hirurga koji su izvršili prvu dvostruku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << transplantaciju šaka.

Međutim, mladić je zbog izvesnih zdravstvenih problema morao je da prestane da uzima imuno-inhibitorne lekove protiv odbacivanja stranih tela, koje je, inače, trebalo da uzima ceo život.

Lekari nisu rekli o kojoj bolesti se radi, a zbog koje nije u stanju da uzima neophodne lekove. Poznato je samo da bolest nije povezana odnosno uzrokovana transpalntacijom. Dr Kavadas i njegove kolege smatraju da je sada važnije da mladiću sačuvaju život, nego noge.

"U ovakvim slučajevima protokol nalaže da se presađeni organ, koji u ovom slučaju nije vitalni organ, ukloni kako bi pacijent mogao da se leči od bolesti koja je hitna i koja može da mu ugrozi život", navedno je u bolnici.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.