Amnestija: Na slobodi već 1.300

Izvor: B92, 15.Jan.2013, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnestija: Na slobodi već 1.300

Beograd -- Od početka primene Zakona o amnestiji, za mesec i po, slobodu je ugledalo 1.300 osuđenika, potvrđeno je za Novosti.

Od 29 zatvora, prema rečima Zorane Vučićević, portparolke Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, najviše ih je izašlo iz kaznionice u Sremskoj Mitrovici (271), iz požarevačke Zabele (204), Niškog zavoda (131), Novog Sada (88), Ćuprije (71) i Valjeva (63).

Takođe, iz beogradskog Centralnog zatvora izašlo je njih 59, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz zatvora u Padinskoj Skeli 58 i iz ženskog zatvora u Požarevcu 49. Najmanje je izašlo iz Nove Skele (12), Vranja (6) i Vršca (dvoje).

U Ministarstvu pravde su, kako kažu, zadovoljni prvim efektima amnestije, mada priznaju da su ovim rasterećenjem ćelija samo oslobođena mesta za nove osuđenike. Za sada je iza rešetaka prispelo oko 500 novih, a na odlazak u zatvor u Srbiji u svakom trenutku čeka njih oko 4.000.

U Srbiji svake godine oko 8.000 lica bude osuđeno na kaznu robije, od čega čak 40 odsto njih na sankcije manje od pola godine. Tako je prošle godine izrečeno čak 500 kazni zatvora manjih od jedne godine. Ako se to ponovi i ove, zatvoriće za svega nekoliko meseci opet biti prebukirani.

Pre početka primene zakona, iza rešetaka je bilo oko 11.500 ljudi, dok u domaćim kaznionicama ima oko 8.000 mesta. Zbog prebukiranosti, mnogi zatvorenici spavali su čak i po hodnicima, a, prema tvrdnjama Helsinškog odbora za ljudska prava, kriza je dovela do toga da s one strane brave završava sve više ljudi koji su krivična dela počinili iz ekonomskih i socijalnih razloga.

Tako su oni zabeležili slučaj čoveka koji je iz napuštenih kuća u Banatu krao metale i preprodavao ih, za šta je dobio dve i po godine zatvora. U pitanju je, inače, samohrani nezaposleni otac četvoro dece. Takvih slučajeva, kako kažu, ima na hiljade.

Inače, planirano je da sukcesivno kroz amnestiju bude oslobođeno 4.300 ljudi. U prvom krugu na slobodi su se našli zatvorenici osuđeni na tri meseca ili na pola godine zatvora, kojima je kazna prepolovljena, ali i oni kojima je smanjena za četvrtinu, pa uslove ispunjavaju odmah. Među njima ima i zatvorenika starijih od 70 godina. Ministarstvo pravde procenjuje da će država amnestijom uštedeti oko 127 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.