Amfilohije ustuknuo pred stavom većine

Izvor: Blic, 12.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije ustuknuo pred stavom većine

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bio je glavni inicijator da se patrijarhu Pavlu na potpis odnese tekst molbe da bude razrešen dužnosti i prvi koji je prekjuče ujutru odustao od ideje da se Sabor proglasi za izborni i da se izabere novi patrijarh. Nakon bojkota jutarnje liturgije shvatio je da nema većinu koja bi ga izglasala za jednog od tri kandidata od kojih se izvlači ime novog patrijarha, kaže za „Blic” jedan vladika koji je zahtevao anonimnost. Vladika kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je mitropolit Amfilohije na kraju prvog dana zasedanja Sabora poručio starijim vladikama da bi „trebalo da časte” jer je pobedila njihova opcija. Odgovoreno mu je: „Visokopreosvešteni, nije pobedila opcija, već nebo i Sveti duh!”

Patrijarh prihvatio odluku Sabora

Patrijarh srpski Pavle prihvatio je danas odluku Sabora Srpske pravoslavne crkve da ostane na čelu crkve. Više o tome možete pročitati ovde.

Jučerašnjim zvaničnim saopštenjem SPC da je Sabor odlučio da zamoli patrijarha Pavla da, i pored zdravstvenog stanja i fizičke nemoći, ostane na čelu SPC, stavljena je za sada tačka na sukob vladika oko toga da li treba birati novog patrijarha jer aktuelni ne može da vodi Crkvu „kao što telo ne funkcioniše bez glave”. Međutim, ovoj odluci prethodila je celodnevna burna saborska rasprava u kojoj su prednjačile starije i konzervativnije vladike koje su se protivile da se Sabor proglasi za izborni. Vladike koje su smatrale da Crkvi treba novi poglavar nisu se isticale, a kako tvrde izvori „Blica” iz Patrijaršije, posebno je bila uočiljiva povučenost mitropolita Amfilohija, od koga se očekivalo da zasedanju da osnovni ton i dovede vladike do odluke o proglašenju izbornog Sabora. Jedan od vladika kaže da je mitropolit bio obeshrabren činjenicom da je, umesto 45 vladika na svetu arhijerejsku liturgiju došlo svega 18 arhijereja, kao i da se zbog toga odustalo od prethodno usaglašenog scenarija da se i priziv Duha svetoga obavi u Sabornoj crkvi.

Prema priči nekoliko vladika, na početku zasedanja arhijereji su insistirali da ih Sinod uveri u autentičnost molbe patrijarha Pavla o povlačenju sa trona SPC. Taj dokument im je pročitan i pružen na uvid. Bilo je očigledno, tvrde vladike, da je pismo napisao Sinod, a da ga je patrijarh samo potpisao.

Episkop kanadski Georgije kaže za „Blic” da je evidentno, kao što im je i pojašnjeno, da je pismo sastavio Sinod.

- Nije ga sastavio patrijarh. On ga je teškom mukom potpisao - kaže episkop Georgije.

Na zahtev arhijereja da se pojasni do detalja pod kojim uslovima je potpisana molba rečeno im je da mu je pismo pročitano „pažljivo, sporo, tiho, da bi patrijarh mogao bolje shvatiti njen sadržaj”. Vladika Georgije opisuje da se pored zahteva o povlačenju vidi patrijarhov potpis, a pored njegovog i potpisi svih prisutnih - četvorice članova Sinoda i sekretara Sinoda Save Jovića.

- Nezahvalno je primiti se uloge poglavara dok je živ patrijarh. To bi nosilo prigovore javnosti, a možda bi prigovarali i episkopi. Sve to imalo je, verujem, efekata na diskusiju koja je vođena od prvog momenta pa do pred samo veče, kada je odlučeno da se molba patrijarha o povlačenju skine s dnevnog reda. Lično smatram da je svako diskutovao po savesti, srcu i osećanjima, uz sve poštovanje prema patrijarhu, koji je neosporno najsvetiji među nama. Njegov fizički nedostatak je neka prepreka u Saboru, ali njegovo veštačko smenjivanje još je veća katastrofa za Sabor - kaže vladika kanadski Georgije.

Juče ujutru je potpisan zapisnik sa prvog dana zasedanja i tek time je saborska odluka postala zvanična. Ovako je novinarima juče generalni sekretar Sinoda Savo Jović objasnio svoje odbijanje da prekjuče potvrdi nezvaničnu vest o doživotnom ostanku patrijarha na čelu SPC.

- Molbu patrijarha nismo odbacili, već smo je primili na znanje, ali je patrijarh umoljen da, i pored zdravstvenog stanja i fizičke nemoći, ostane na čelu SPC. Sinod će vršiti dužnost patrijarha, kao što je to činio i do sada. Sabor će odlučiti na koji način će odluku Sabora saopštiti patrijarhu - rekao je novinarima pred Patrijaršijom Savo Jović, generalni sekretar Sinoda, i demantovao vesti da su mitropolitu Amfilohiju proširena ovlašćenja.

Prema sekretarovom objašnjenju, mitropolit Amfilohije, po Ustavu, ne može imati veća ovlašćenja od dosadašnjih i, konkretno, on će nastaviti da bude zamenik patrijarha što se tiče Mitropolije beogradsko-karlovačke, nastaviće da predsedava sednicama Sinoda i Saborom, „radi sve što zamenik patrijarha treba da radi”.

Međutim, kako „Blic” saznaje, Amfilohiju su proširena ovlašćenja u domenu crkvene prosvete.

- Nije važno da li su vladike glasale o predlogu Sinoda. Čak i ako neko intimno nije bio za odluku on je poštuje kao da je doneta jednoglasno - rekao je Savo Jović.

Ovakvim zvaničnim objašnjenjem vladike su na diplomatski način u stranu sklonile pitanja zašto je Sinod bez ovlašćenja Sabora bolesnom i nemoćnom čoveku nosio papir sa molbom za razrešenje da je potpiše, da li je u pitanju manipulacija voljom patrijarha, a pre svega sprečile da se vidi podeljenost među njima, objašnjava sagovornik iz Patrijaršije.

Vladika niški Irinej ocenio je juče za „Blic” da će patrijarh Pavle prihvatiti odluku Svetog arhijerejskog sabora da ostane na čelu Srpske pravoslavne crkve.

- On se uvek pokoravao odlukama Sabora - kratko je prokomentarisao je episkop Eparhije niške. Prema rečima vladike Irineja, želja episkopa je bila da patrijarh ostane na tronu, a takva odluka je „doneta jednoglasno”.

On je potvrdio da je pre nekoliko dana na VMA u Beogradu ponovo posetio patrijarha Pavla, da je razgovarao s njim i da je njegovo zdravstveno stanje i dalje „nepromenjeno”.

Odluka Arhijerejskog sabora iznad je odluke patrijarha i čak i ako odbije da povuče molbu o odlasku sa trona, Njegova svetost ostaje na mestu poglavara SPS doživotno.

- Priča o izboru novog patrijarha je završena. O tome se više ne raspravlja, niti će na ovom redovnom jesenjem zasedanju Sabora. Odlazak delegacije kod patrijarha, kako bi ga umolili o povlačenju njegove odluke, samo je formalne prirode. Odluka Sabora da je patrijarh Pavle na doživotnoj funkciji neprikosnovena je - kaže jedan od vladika SPC.

Delegacija koja je juče posetila patrijarha, kako nam objašnjava vladika, nije imala za zadatak da proveri autentičnost molbe patrijarha. Priliku da se uvere u autentičnost ovog dokumenta imali su svi arhijereji prvog dana Sabora.

- Nije to bila redovna situacija. Tražio se izlaz. Arhijereji su iskazivali stav da im je jasno da je patrijarh bolestan, i u situaciji shodno njegovim godinama onemogućen da obavlja poslove, ali isto tako su tvrdili da ti poslovi idu dalje i da nisu blokirani, jer su ovlašćenja preneta na Sveti sinod. Bez glasanja, ostavljena je situacija kao što je bila i do Sabora - kaže ovaj vladika.

Nastavak Sabora o sudbini SPC u Makedoniji

U nastavku Sabora juče se raspravljalo o dve važne teme: sudbini Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji, koju makedonska država ne priznaje i ne želi da registruje, te nedavnom sukobu između dvojice episkopa Artemija i Teodosija. Kao i u slučaju centralne teme ovog zasedanja, izbora novog patrijarha, arhijereji su podeljeni. Jedan deo je za realnost u pogledu odnosa SPC i Makedonske crkve, drugi istrajavaju u nepriznavanju ove druge, po cenu pogoršanja međudržavnih odnosa.

Georgije: Izbegnuta polarizacija

- Iako je na prekjučerašnjem Saboru bilo oprečnih stavova i diskusije koja je trajala od ujutru do uveče, izbegnuto je glasanje kako to ne bi pokazalo polarizaciju Sabora. Na kraju je ipak došlo do saglasja i jedinstva - izjavio je za „Blic” episkop kanadski Georgije.

Amfilohije: Odluka Sabora je jasna

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je juče za „Blic” da je u saopštenju SPC sve jasno rečeno, odbivši da detaljnije opiše kako je Sabor došao do odluke o odbijanju molbe patrijarha o povlačenju sa trona SPC.

- Odluka Sabora je da patrijarh Pavle ostane na čelu SPC doživotno. U toj odluci nema ničega što je nejasno. Patrijarha svakodnevno posećuju predstavnici Sinoda i Sabora. Njegova svetost svakog jutra se pričešćuje i kao što sam to i sam činio često i sutra ujutru idem da ga pričestim - rekao je juče mitropolit Amfilohije.

Odlaganje izbora po scenariju „bosanskog lobija"

„Očigledno nema dogovora”, bile su reči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, kojima je preksinoć, nešto pre 19 časova, prekinuo višečasovnu raspravu vladika na prvom danu zasedanja Sabora. Time je mitropolit kao predsedavajući izneo svoj stav - da patrijarh Pavle ostaje na tronu.

Episkopi koji se svrstavaju u takozvani bosanski lobi bili su najglasniji protivnici izbora novog patrijarha, a njima se priključio i deo vladika iz dijaspore. Jedan od glasnijih bio je episkop banatski Nikanor, blizak Otačastvenom pokretu „Obraz”, za koga se u Crkvi navodi da koordinira upade pristalica „Obraza” na liturgije u drugim eparhijama, posebno u Braničevskoj eparhiji, gde je episkop Ignjatije.

- Ukoliko se bira novi patrijarh, ja mu na ustoličenje neću doći - bio je isključiv Nikanor.

U poslednje vreme bosanskoj liniji sve je privrženiji i vladika raško-prizrenski Artemije. On je prekjuče pitanje uputio direktno mitropolitu crnogorsko-primorskom.

- Ko je patrijarhu napisao molbu? - pitao je.

Na to mu je odgovoreno da u njegovom zalaganju protiv izbora patrijarha ima kontradiktornosti - jer ako je protiv to znači da se zalaže da i dalje upravlja Sinod, telo u koje sumnja.

Dobro upućeni izvor „Blica” u dešavanja u Srpskoj crkvi, ali kome su dostupne i informacije sa Sabora, tvrdi da ipak, na zasedanju nije bilo direktnih optužbi da je patrijarhova molba lažirana. Ovaj deo rasprave je izostao jer je među vladikama koje su bile na VMA kada je patrijarh potpisao molbu bio episkop mileševski Filaret, blizak episkopu zvorničko-tuzlanskom Vasiliju. Za Filareta, koji je inače protiv izbora patrijarha, zna se da bi odmah javno optužio mitropolita.

Šta se zapravo događa među vladikama i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Mlađe vladike bi rekle da se izgubila sabornost. Jedinstvo na kome Crkva između ostalog počiva i što je održava. Bojažljivo bez želje da se mešaju u poslove drugih eparhija, dodaju i da je upravo u tome problem - bez patrijarha svako radi u svojoj eparhiji šta hoće. Prema mišljenju našeg sagovornika da je „bosanski lobi” imao svog kandidata, ovaj Sabor bi bio izborni.

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije govorio je na Saboru. On slovi za jednog od glavnih protivnika mitropolita Amfilohija. Prema saznanjima „Blica”, iz njegovih reči nije se baš moglo razumeti da li je za izbor ili ne.

- Ali ako se bira, za to sam da bude vladika mlađi od 60 godina - rekao je na kraju svog izlaganja vladika Vasilije. Većina na Saboru je pomislila da misli na vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija, koji bi inače verovatno dobio većinsku podršku. A to bi značilo da bi se patrijarh birao većinskim glasanjem, a ne žrebom, jer Sabor ima jednog kandidata koji može dobiti većinu.

Posle izlaganja vladike Vasilija, upravo su njemu bliske vladike počele sa navodima da su protiv. To je ostalim vladikama bilo neuobičajeno, a, može se pretpostaviti, i mitropolitu. Do sada se manje-više sve dogovaralo unapred. Dobro upućeni izvor „Blica” kaže da je upravo u tome bila poenta. Vladika zvorničko-tuzlanski je zapravo protiv izbora jer njegova grupa nema kandidata. A navođenjem mlađeg za koga svi znaju ko bi to mogao biti, praktično se poigrao i uneo razdor između mitropolita Amfilohija i mladog vladike Grigorija, koji su inače u jako dobrim odnosima. Ova grupa vladika pomišljala je da predloži vladiku banjalučkog Jefrema, ali to nije bila i njegova želja. Po nekim navodima, u igri je bio i episkop bački Irinej, ali je se od ovog izbora na kraju odustalo „jer sa ovim vladikom ne bi mogli doveka da upravljaju”.

Da su „bosanci” imali svog kandidata u grupi koja je protiv izbornog Sabora ostale bi usamljene vladike poput šabačkog Lavrentija za koga se veruje da je srcem govorio da ne treba birati novog patrijarha za života Pavla.

Ž. Jevtić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetske agencije o Saboru SPC

Izvor: B92, 13.Nov.2008, 03:37

Beograd -- Svetske agencije javile su o održavanju Sabora Srpske pravoslavne crkve i odluci tog tela da zamoli patrijarha Pavla da ostane na funkciji... Agencije napominju kako je Sabor odlučio da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i dalje zamenjuje patrijarha na toj funkciji. Sinod se odlukom...

Nastavak na B92...

Patrijarh Pavle ostaje poglavar SPC

Izvor: Mondo, 13.Nov.2008

Patrijarh srpski Pavle prihvatio je odluku Sabora Srpske pravoslavne crkve da ostane na čelu crkve. 'Njegova Svetost je prihvatio sa smirenjem odluku Sabora i blagoslovio njegov dalji rad', navodi se u saopštenju SPC.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.