Amfilohije traži zaštitu SPC u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 29.Avg.2012, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije traži zaštitu SPC u Crnoj Gori

U otvorenom pismu predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću mitroplit crnogorsko -primorski Amfilohije traži da omogući nesmetano delovanje Srpske pravoslavne crkve, da državni organi zaštite njenu imovinu i da se ne mešaju u kanonska pitanja. Amfilohije ukazao na poslednji primer ugrožavanja na Ivanovim koritima.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio je od predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da omogući nesmetano delovanje Srpske pravoslavne crkve u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlji, odnosno da državni organi zaštite njenu imovinu i da se ne mešaju u kanonska pitanja.

Amfilohije je, u otvorenom pismu Vujanoviću, ukazao na poslednji slučaj ugrožavanja Mitropolije crnogorsko-primorske kada policija na Preobraženje nije dozvolila sveštenicima SCP da služe liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima.

On je naveo da je Mitropolija crnogorsko-primorska, zbog potvrđivanja i ostvarivanja svojih imovinskih i drugih legitimnih prava, prijavila proletos svoje vekovno postojanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, iako za takav zahtev MUP Crne Gore nije imao zakonskog osnova.

"Da je SPC čak i registrovana u Crnoj Gori to je potvrdila i crnogorska vlada u odgovoru na pitanja Evropske unije, postavljena u cilju pripreme budućeg uključivanja Crne Gore u EU", ukazao je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, to što je, kako je naveo, takozvana Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), registracijom u cetinjskoj policiji, stekla prava sticanja imovine i ostvarivanja verskih prava, ni u kom slučaju ne znači da to može raditi nasiljem, otimačinom i na račun vekovima postojećih crkvi u Crnoj Gori.

"To što je ova zajednica protivzakonito prisvojila sebi ime CPC ne daje joj nikakvo pravo, ni kanonsko, ni legitimno-ustavno da sebe smatra nastavkom i naslednicom Crnogorske mitropolije, odnosno Pravoslavne crkve u Crnoj Gori iz vremena Kraljevine Crne Gore, kao ni vlasnikom njenih hramova i imovine", istakao je Amfilohije.

On je ukazao da je obična laž i besmislica floskula da je Crnogorsku mitropoliji dekretom ukinuo kralj Aleksandar 1920. godine, već je ona odlukom njenog Svetog Sinoda iz 1918. kanonski i legitimno nastavila neprekinuto svoj život u okvirima obnovljene Pećke patrijaršije.

"Iz tog razloga svaka vlast u Crnoj Gori, do tada, a i od tada do danas, priznavala je, štitila i poštovala imovinska prava Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori", ukazao je Amfilohije.

Državni organi dužni da štite hramove od nasilja

On je naveo da je svakom iole pravdoljubivom i razumnom čoveku jasno da pristalice CPC mogu jedino preko suda tražiti svoja prava, ukoliko smatraju da su im zakinuta, a nikako nasilnim i bezakonim upadanjem u hramove Mitropolije crnogorsko-primorske, kao što to čine od svog osnivanja.

To znači da su državni organi dužni da štite hramove od njihovih upada i nasilja, kao što su obavezni da štite svaku drugu privatnu ili državnu imovinu od bilo kakvih uzurpatora i kradljivaca, a ne da izjednačavaju takve sa zakonitim vlasnicima.

"Samo na taj način pokazaće se da je Crna Gora zaista ustavna i pravna država", smatra Amfilohije.

On je istakao da Mitropolija crnogorsko-primorska poštuje Crnu Goru kao građansku državu, odnosno odvojenost države od crkve, što, s druge strane, znači i da država nema pravo da se meša u pitanja kanonskog ustrojstva i organizacije crkve.

"Pravoslavna crkva u Crnoj Gori poštuje i podržava međunarodno priznatu samostalnost Crne Gore i njen Ustav, ali s pravom očekuje to isto u odnosu na nju od države", naveo je  Amfilohije.

On je naveo da jedino u Crnoj Gori postoje političke partije koje žele da zloupotrebe crkvena pitanja, dodajući da tako crkvi preti opasnost da, partijskim sporazumom stranaka na vlasti, u predizbornoj kampanji koja je u toku, postane moneta za političko potkusurivanje.

"Dok Pravoslavna crkva očekuje konačno i u Crnoj Gori donošenje Zakona o crkvama i verskim zajednicama, kao i potpisivanje od vlade i sa njom Temeljnog ugovora, dotle, sudeći po incidentu na Ivanovim koritima, crkvu očekuje novi progon i nasilje, odnosno direktno mešanje u njen unutrašnji život i ustrojstvo", ocenio je Amfilohije.

On je dodao da Pravoslavna crkva jedino traži i očekuje da joj se omogući u Crnoj Gori dalje nesmetano obavljanje, ostvarivanje i nastavljanje moralno-prosvetiteljske, obnoviteljske i pomiriteljske misije Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.