Amfilohije: Vreme otimanja prošlo

Izvor: B92, 18.Jan.2013, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Vreme otimanja prošlo

Podgorica -- Mitropolit Amfilohije ocenio da crnogorska država ne može, kao što je najavila, da pod okrilje kanonski nepriznate CPC vrati neke crkve, jer to nije njeno.

"Ako bi se tako nešto uradilo, znači da Crna Gora ponovo postaje besudna zemlja. Ako hoćemo ponovo ono što je urađeno 1945. godine, kada je oteta imovina i zadužbina crkava građana, može opet da se ponovi. Ipak, čini mi se da je to vreme prošlo i kod nas i u Evropi", poručio je mitropolit.

On kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se u Crnoj Gori ne zna šta suštinski predstavlja pojam autokefalna crkva.

Kako pišu Vijesti, on je to izjavio nakon jučerašnjeg božićnog prijema odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da MPC bude autokefalna.

“Svaki pravoslavni episkop potpuno samostalno funkcioniše. Prema tome, taj pojam izvikane nekakve autokefalnosti je nešto što crkvi ništa ne daje, a još manje državi u kojoj se nalazi ta crkva, a pogotovo ako se radi o sekularnoj državi koja je izglasala odvojenost crkve i države", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve.

Amfilohije je naglasio da je to "problem koji je nametnut od krugova koji u crkvu nikad ušli nisu, niti znaju što je crkva", i dodao da "većina onih koji pričaju o autokefalnosti u Crnoj Gori nisu ni kršteni".

On se još jednom osvrnuo na inicijativu MPC kojom je od državnog Tužilaštva zatraženo da ispita da li u izjavama predsednika parlamenta Ranka Krivokapića ima govora mržnje, rekavši da "to spada u mržnju najprimitivnije i najgore vrste".

Mitropolit je ocenio da bi izjave Krivokapića "da je SPC okupatorska crva i da treba otimatu njenu imovinu", u evropskim državama bile predmet istrage Tužilaštva.

"On koristi svoj položaj i zbunjuje narod. Narod je trezven, ali zbunjuje jednu grupu ljudi koji spadaju u neku vrstu interesne zajednice. On podržava njihovo bezakonje, njihove protivzakonske namere koje su, u suštini, protiv države”, poručio je Amfilohije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.