Izvor: B92, 29.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Molba je autentična

Beograd -- Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je partijarh srpski Pavle molbu za povlačenje iz aktivne službe potpisao 8. oktobra.

"Nema nikakvih sumnji da je molba za razrešenje patrijarha srpskog Pavla autentična. Potpisana je 8. oktobra pri patrijarhovoj punoj svesti pred svim članovima Sinoda", kazao je za Večernje novosti Amfilohije.

Sinod SPC je prošle nedelje saopštio da je patrijarh srpski Pavle podneo molbu da mu se na predstojećem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saboru SPC 11. novembra odobri "povlačenje iz aktivne službe", a svoju molbu je obrazložio zdravstvenim razlozima.

Pojedine vladike su prethodnih dana izrazile sumnju u autentičnost partijarhove molbe da mu se dozvoli povlačenje iz aktivne službe, a vladika šabački Lavrentije izjavio je da sumnja u postupak Sinoda, pošto je zdravstveno stanje partijarha takvo da on ne može ni da komunicira ni da piše.

Amfilohije je kazao da su potpis na tu molbu, pored njega, stavili i patrijarh, episkop žički Hrizostom, bihaćko-petrovački Hrizostom, mileševski Filaret, kao članovi Sinoda i sekretar Sava Jović.

Na pitanje zašto vest o molbi patrijarha nije ranije saopštena, Amfilohije je rekao da će molba biti predstavljena na Saboru 11. novembra i da se Crkva svojim "ćutanjem" držala zlatnog pravila patrijarha Pavla: "Da reči budu trezvene i blage, a dokazi jaki."

"Očekivati od Crkve da uz novinarske doboše iznosi svoje reči na dnevnu pijacu na kojoj se svašta kupuje i prodaje značilo bi njeno svođenje na neodgovornu ustanovu", rekao je on.

Mitropolit crnogorsko-primorski rekao je da će Sabor SPC 11. novembra odlučiti o tome da li će to zasedanje biti i izborno i naveo da je partijarh i ranije izražavao želju da se povuče i da je o tome bilo reči i na sednicama Sinoda, ali da je zaključeno da treba sačekati.

"Sada je kroz konsultacije konstatovano da patrijarhovu molbu treba prihvatiti, jer Crkva mora da u ovakvim teškim vremenima normalno živi i funkcioniše", kazao je Amfilohije.

Govoreći o kandidatima za svetosavski tron, Amfilohije je kazao: "Svako razmišlja prema svojoj odgovornosti i shvatanjima, ali mislim da pravljenje bilo kakvih računica ili mogućnosti uticaja sa strane nema neku svrhu. Ipak, na kraju, od tri kandidata jedan se izvlači žrebom, tako da ipak Bog odlučuje".

Na pitanje ima li sukoba i podela u Crkvi oko izbora novog patrijarha, mitropolit je rekao da vladike nisu u svađi.

"Crkva je uvek bila demokratična. Vladike, koji su odgovorni ljudi, imaju svoja mišljenja koja javno iznose i koja se ponekad međusobno razlikuju, ali tu se ne radi o svađama. Kada je u pitanju donošenje odluka važnih za Crkvu, onda to uvek biva sa punom odgovornošću", kazao je on.

Patrijarh srpski Pavle je od 13. novembra prošle godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a u septembru je napunio 94 godine.

"Pitanje nepotrebno dramatizovano"

Crkva je već dugo paralisana i ne može da donese važne odluke upravo zato što patrijarh nije u stanju da predsedava ni Sinodu ni Saboru, a sumnjičenja da je njegov potpis na molbi da se povuče falsifikovan ili iznuđen odgovaraju samo malobrojnima koji bi da se nastavi ova agonija, da se ne raspravi sukob vladika sa Kosova i Metohije, da se ne uđe u podelu beogradske eparhije na tri i oživi Crkva u glavnom gradu, da se ne reši pitanje otvaranja prema EU i odnos prema Vatikanu.

Ovako u Patrijaršiji za Blic komentarišu osporavanja pojedinih vladika da je patrijarh u stanju da potpiše i kaže svoj stav da želi da se povuče sa mesta poglavara SPC.

Izvor Blica iz Patrijaršije tvrdi da je većina vladika za izbor novog i da će ovaj stav prevagnuti na Saboru, koji je zakazan za 11. novembar.

Mnogi ljudi iz vrha Crkve smatraju da se pitanje izbora novog patrijarha nepotrebno dramatizuje.

Poznavaoci odnosa u Crkvi kažu za Blic da se, iako u SPC ima lobija i klanova, od kojih je najjača takozvana bosanska struja, njihova jačina i izdiferenciranost se precenjuju.

Što se tiče "bosanskog lobija”, kako Blic saznaje, oni su na prošlom, majskom, Saboru za svog kandidata istakli mitropolita dabrobosanskog Nikolaja Mrđu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.