Amfilohije: Crkva ne podstiče na demonstracije i nasilje

Izvor: RTS, 30.Dec.2019, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Crkva ne podstiče na demonstracije i nasilje

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da Crkva ne podstiče na demonstracije, osobito ne nasilne, niti poziva i podržava "vjerni narod da se sukobljava sa Policijom, u čijim redovima su naša braća i sestre", navodi se u saopštenju Mitropolije. Amfilohije je tako odgovorio na poziv crnogorskog premijera Duška Markovića da ne "podstiče nerede".
U saopštenju Mitropolije navodi se da  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijer Duško Marković nepravedno proziva mitropolita Amfilohija na "odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimjereno upućuje nekakva ‘upozorenja‘, iako su i sam Mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja. Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak".
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upoznao je sveštenstvo sa činjenicom usvajanja i proglašenja novog "anticrkvenog zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiji je cilj slabljenje naše Crkve i otimanje crkvene imovine, i podsjetio na sve saborne aktivnosti, koje su preduzete kako bi se uticalo da do usvajanja ovakvog Zakona uopšte i ne dođe, kao što su Trojičindanski sabor u Podgorici i Svetovasilijevski sabor u Nikšiću".
Naveo je da Crkva "ne podstiče na demonstracije, osobito ne nasilne, niti poziva i podržava vjerni narod da se sukobljava sa Policijom, u čijim redovima su naša braća i sestre".
"To, s druge strane, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema našoj Crkvi koji su pratili donošenje ovog Zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti. Sveštenstvo i vjerni su, prije i iznad svega, pozvani da se mole Bogu da onima koji su na vlasti povrati razum, te da se trude da izgone ljudske grijehe, najprije iz sebe, pa onda i drugih, a, po riječima Svetog Pisma, oni se nikako drugačije ne izgone 'osim postom i molitvom'" (Mt. 17, 21)", navodi se u saopštenju.
Mitropolija je u saopštenju navela da "svaki napad na policiju smatra za podmetačinu Crkvi".
"Podržavamo njegov poziv za dijalog ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje", ističe se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MCP: Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu Crkvi

Izvor: Danas, 30.Dec.2019

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da podržava poziv crnogorskog premijera Duška Markovića na dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, jer on dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jedoumlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.