Amerikancu odstranjen kamen iz bešike veličine NOJEVOG JAJETA

Izvor: Blic, 13.Sep.2017, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikancu odstranjen kamen iz bešike veličine NOJEVOG JAJETA

Lekari u Kaliforniji odstranili su 64-godišnjem muškarcu kamen iz bešike velik skoro kao nojevo jaje. Čovek je dospeo u hitnu pomoć zbog bolova na levoj strani i otežanog mokrenja.

Kompjuterizovana tomografija je pokazala da u bešici ima kamen težak 770 grama, dimenzija 12x9,5x7,5 centimetara, prenosi “New England Journal of Medicine”. Poređenja radi, nojevo jaje dostiže prečnik od 15 centimetara i teži oko 1.300 grama.

Na snimku su lekari videli još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan kamen u levom mokraćovodu, koji spaja bubreg s bešikom, ali je on bio znatno manji i razbijen je laserom.

Veliki kamen u bubregu ipak nije najveći za koji se zna. Godine 2003. brazilskom pacijentu (62) obolelom od raka izvađen je kamen težak 1,9 kilograma i dug 17,9 centimetara, zbog koga je dospeo u Ginisovu knjigu rekorda.

Šezdesetčetvorogodišnji Amerikanac je takođe bolovao od raka, pa mu je pre deset godina izvađena bešika i zamenjena tzv. neobešikom, koja se pravi od tkiva tankog creva. Iskustvo pokazuje da je ona pogodno tlo za stvaranje veoma velikog kamenja, jer pacijenti ne osećaju nikave tegobe.

Kamen u bešici nastaje usled dehidratacije ili preterano koncentrovanog urina. Stvaraju se kristali, koji se vremenom nagomilavaju i spajaju u veće kamenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.