Amerikanci zabrinuti: Kineske raketne snage najveća pretnja

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 23:07

Amerikanci zabrinuti: Kineske raketne snage najveća pretnja

Visoki komandant američke mornarice istakao je opasnost koju predstavljaju raketne snage kineske Narodne oslobodilačke armije ili PLARF-a.

On je PLARF nazvao najvećom pretnjom sa kojom se suočava američka mornarica u indo-pacifičkom regionu.

Tokom intervjua za CBS, admiral Semjuel Paparo, koji ima čin admirala sa četiri zvezdice u mornarici Sjedinjenih Država i trenutno služi kao 64. komandant Pacifičke flote Sjedinjenih Država, rekao je da Kina koristi svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prostranu obalu dugu 9.000 milja da redefiniše principe pomorskog ratovanja.

Admiral je rekao da je kineska vojska uložila velika sredstva u najsavremenije precizno vođeno oružje dugog dometa, posebno DF-21 i DF-26. Ovi napredni sistemi naoružanja poseduju ogromnu sposobnost da efikasno gađaju neprijateljske ratne brodove.

Poznato je da raketne snage kineske Narodne oslobodilačke armije svoje napredno oružje nazivaju „ubicama nosača“, što ukazuje na sposobnosti ovih projektila da ciljaju i angažuju američke nosače aviona.

Pored toga, pojavilo se nekoliko izveštaja o kineskoj vojsci koja izvodi vežbe u pustinjskim oblastima, gde su makete koje liče na američke brodove, posebno nosače klase Nimic, korišćene kao mete za vežbu, kaže admiral Paparo.

Na pitanje o nivou zabrinutosti u vezi sa raketnim snagama PLA, admiral američke mornarice je priznao: "Brinem se. Znate, bio bih budala da ne brinem o tome. Naravno, brinem za raketne snage PLA."

On je naglasio da služba svakodnevno ulaže napore formulisanju efikasnih taktika, tehnika i procedura za suprotstavljanje pretnji.

Štaviše, on je naglasio tekući razvoj odbrambenih sistema za zaštitu od potencijalnih napada raketnih snaga PLA.

Admiralov odgovor naglašava ozbiljnost sa kojom američka mornarica pristupa izazovu koji predstavljaju kineske raketne sposobnosti. Intervju je obavljen u februaru na nosaču aviona USS Nimitz, raspoređenom u blizini Guama.

Odgovarajući na pitanje domaćina o udaljenosti između nosača aviona američke mornarice i kontinentalne Kine, admiral Semjuel Paparo je izjavio: „Hiljadu petsto nautičkih milja". Voditelj je izrazio zabrinutost, pitajući da li bi mogli biti pogođeni.

Admiral Paparo je potvrdio da je to moguće, objašnjavajući da ako kineska vojska ima precizne mogućnosti ciljanja, mogla bi da udari po nosaču aviona. Međutim, on je takođe rekao da bi služba mogla da primeni proaktivne mere kako bi sprečila takav ishod i osigurala bezbednost broda.

Zvaničnik mornarice je rekao da vojni stratezi smišljaju strategije za izbegavanje kineskih raketnih snaga i istražuju efikasne metode odmazde. Imajući u vidu ograničenja u dometu, avioni raspoređeni sa brodova u blizini Guama bi zahtevali punjenje gorivom iz vazduha da bi se približili Tajvanu.

Na primer, brodovi kao što je američki razarač Wayne E. Meyer, deo udarne grupe nosača aviona Nimitz, morali bi da manevrišu bliže Kini da bi lansirali svoje rakete na bilo koju invazijsku silu koja cilja Tajvan.

Međutim, admiral Paparo je istakao da se Sjedinjene Države mogu prilagoditi korišćenjem agilnih strategija i unapređenjem razvoja oružja većeg dometa.

Dana 31. decembra 2015, kao značajna inicijativa za restrukturiranje unutar Narodne oslobodilačke armije (PLA), Kina je preimenovala Druge artiljerijske snage PLA u raketne snage PLA.

Uporedo sa promenom imena, sa nekadašnjeg statusa samostalne jedinice podignuta je na nivo službe.

Ova reorganizacija je označila značajnu transformaciju unutar vojne strukture PLA i istakla povećan značaj i fokus stavljen na raketne snage u strateškim sposobnostima Kine.

Kineski lider Si Đinping, koji ima više ključnih pozicija kao generalni sekretar Komunističke partije Kine, predsedavajući Centralne vojne komisije (CMC) i predsednik, opisao je raketne snage PLA kao fundamentalnu kinesku silu za strateško odvraćanje.

Raketne snage su stalno dobijale značajnu podršku vladajuće Komunističke partije, ali pod vođstvom Si Đinpinga, jedinica je dobila još veći značaj.

Od dolaska na vlast 2012. godine sa rešenošću da revitalizuje Kinu kao značajnu globalnu silu, raketne snage su aktivno pokazale svoj raketni arsenal, uključujući nuklearno i konvencionalno oružje, na raznim vojnim paradama.

Na vojnoj paradi u Pekingu 2015. godine, raketne snage PLA pokazale su svoja najnovija dostignuća u raketama, posebno „ubicu nosača“ DF-21D i drugo najsavremenije oružje.

Da bi se istakla njegova namera i uticala na strane posmatrače, oznake ovih strašnih projektila bile su naslikane upadljivim belim slovima na bočnim stranama projektila.

Štaviše, parada je takođe ponudila priliku Kini da javno predstavi raketu DF-26, još jedan značajan dodatak njenom arsenalu.

DF-26, poznat kao Dong Feng-26, je kineska balistička raketa srednjeg dometa (IRBM) sa dometom od 4.000 km i može da gađa Guam.

Međutim, zapadni analitičari odbrane kažu da kinesko raspoređivanje ovih raketa dugog dometa služi kao namerna i strateška poruka i pokazuje odlučnost i sposobnost Pekinga da se odupre svakom potencijalnom mešanju.

Peking ima za cilj da signalizira svoj sve veći uticaj i odlučnost da zaštiti svoje interese tako što će pokazati svoju sposobnost da kontroliše ogromna područja Južnog kineskog mora, intenzivira pomorske i vazdušne letove oko Tajvana i proširi operacije na sporne teritorije sa Japanom u Istočnom kineskom moru.

Raketna flota zemlje je doživela značajan rast, što je čini još strašnijom. Međutim, istinska pouzdanost, tačnost i mogućnosti nosivosti ovog oružja tek treba da se testiraju u stvarnoj borbi.

Komunistička zemlja nije učestvovala u ratovanju od svoje invazije na Vijetnam 1979. Nasuprot tome, Sjedinjene Države poseduju dobro uspostavljen arsenal vazdušnih i morskih raketa koje su više puta pokazivale svoju efikasnost kroz učešće u sukobima u poslednje dve decenije.

Štaviše, otpornost raketnih sistema PLA pred potencijalnim elektronskim, sajber i fizičkim napadima na lansirne objekte, sisteme za navođenje i centre komande i kontrole ostaje neizvesna.

Takođe je nepoznato da li je Kina savladala neophodnu ekspertizu za balističku raketu „ubicu nosača“ da otkrije, prati i pogodi pokretnu metu na znatnoj udaljenosti od kineske obale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.