Amerikanci testiraju novu letelicu od šest maha

Izvor: Blic, 14.Avg.2012, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci testiraju novu letelicu od šest maha

Američke vojne vazduhoplovne snage planiraju da izvedu glavnu probu eksperimentalne letelice dizajnirane da leti šest puta brže od brzine zvuka, ili oko 5.800 kilometara na sat.

Ovaj avion treba da omogući Pentagonu da napadne bilo koju tačku na Zemlji u roku od nekoliko minuta.

Los Anđeles Tajms piše da se očekuje da bespilotna letelica “X-51 vejvrajder” dostigne brzinu od šest maha nakon što bude ispuštena iz bombardera “B-52”.

Inženjeri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se nadaju da će za 300 sekundi moći da postigne svoju maksimalnu brzinu.

U svom poslednjem testu prošle godine Boingov “X-51” doživeo je pad oko četiri sekunde per nego što se upalio raketni pogon, pošto nije uspela da se odvoji od rakete i zajedno sa njom je pala u okean.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.