Amerikanci, spremite se za šok

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 11:40

Amerikanci, spremite se za šok

Neki Amerikanci će za manje od 24 sata svoje bermude zameniti za tople pantalone, predviđaju meteorolozi.

Talas vrućina u centralnom i južnom delu SAD polako ustupa mesto hladnijem vremenu, tipičnijem za ovaj period godine, navode oni.

Temperature u državama poput Nebraske i Ajove u ponedeljak su bile oko 20 stepeni, što je 22 stepena Celzijusa iznad proseka za ovo doba godine, dok je u gradovima na jugu, poput Dalasa u Teksasu, zabeleženo oko 35 stepeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ovonedeljni toplotni talas prati drugo neobično vreme u SAD ove zime, od kiše "atmosferske reke" u Kaliforniji, kada je za nekoliko minuta pala količina kiše prosečna za jednu godinu, do istorijsko niskog nivoa ledenog pokrivača na Velikim jezerima.

Naučnici visoke temperature pripisuju vremenskom fenomenu El Ninjo, kao i kombinaciji solarne radijacije i toplog vetra iz Meksičkog zaliva, prenosi Rojters.

Džo Vegman iz Nacionalnog meterološkog servisa kaže da će neka mesta koja su proteklih dana imala neuobičajeno visoke temperature, tokom dana zahvatiti hladni talas.

On je naveo da je u mestu Grend Forks, u Severnoj Dakoti, u ponedeljak zabeležena najviša dnevna temperatura od skoro 13 stepeni, dok je današnja minus 29.

Naučnici sa američkog instituta za istraživanje Velikih jezera saopštili su da je ledeni pokrivač na jezerima na istorijskom minimumu, a pokrivenost se kreće od 0 odsto na jezeru Iri do 10 odsto na jezeru Hjuron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.