Egipat, Amerika i Izrael postili dogovor: Oni će moći da pređu granicu

Izvor: B92, 14.Okt.2023, 12:51

Egipat, Amerika i Izrael postili dogovor: Oni će moći da pređu granicu

Egipat, Izrael i SAD su se složili danas da se strancima koji žive u Gazi dozvoli da pređu preko graničnog prelaza Rafa u Egipat.

To je izjavio visoki egipatski zvaničnik.

Zvaničnik je potvrdio da je Izrael pristao da se uzdrži od napada na područja kroz koja bi stranci prolazili na izlasku iz opkoljene palestinske teritorije, da je i Katar bio uključen u pregovore i da su pregovarači dobili saglasnost i od palestinskih terorističkih grupa Hamas i Islamski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << džihad, navodeći da se sporazum ne bavi i taocima koje drži Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

Drugi zvaničnik na egipatskoj strani prelaza Rafa izjavio je da su stigle "instrukcije" da se prelaz danas popodne ponovo otvori za strance koji dolaze iz Gaze.

Oba zvaničnika su govorila pod uslovom anonimnosti jer nisu imala zvanična ovlašćenja da informišu medije.

Ranije danas visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta najavio je da će Sjedinjene Američke Države raditi sa Egiptom, Izraelom i Katarom na dogovoru da se otvori granični prelaz Rafa nakon što je Izrael naredio masovnu evakuaciju Palestinaca iz severnog pojasa Gaze.

Avion sa sanitetskim materijalom namenjenim za hitnu medicinsku pomoć Pojasu Gaze sleteo je u Al Arišu u Egiptu u blizini prelaza Rafa, izjavio je ranije danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.