Izvor: Politika, 09.Jan.2015, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci ponovo u „Železari”

Na tender za strateškog partnera smederevske čeličane stigle samo tri ponude, od kojih je jedino „Esmarkova” bila ispravna

Američka kompanija „Esmark” jedina je dostavila ispravnu ponudu za kupovinu većinskog dela „Železare Smederevo”. Šta tačno sadrži njihova ponuda juče izjutra, na otvaranju koverti u Agenciji za privatizaciju, nije bilo moguće saznati, jer je tenderska komisija kasnije u toku dana trebalo da prouči prilično obimnu dokumentaciju koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nalazi u dokumentaciji teškoj nekoliko kilograma.

Ono što garantuje ispravnost američke ponude jesu uredno podnet zahtev za otkup privatizacione dokumentacije, potpisan ugovor o čuvanju poverljivih podataka i uplata od 10.000 evra za otkup dokumentacije.

Bojan Bojković, predsednik Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva za privatizaciju srpske čeličane i izvršni direktor „Železare” očekuje da će pregovori sa „Esmarkom” biti završeni između 15. i 17. januara, kako bi ugovor za kupovinu 80,01 odsto udela u čeličani, odnosno njenu dokapitalizaciju bio potpisan najkasnije do 31. januara.

On se nada da će se pregovori završiti uspešno jer je naša vlada, kako je istakao, propisala precizne uslove tendera i „malo toga je ostalo nedorečeno”. – Imamo problem koji se odnosi na Evropsku komisiju i davanja njihove dozvole po Protokolu 5 u sklopu pridruživanja Srbije EU – rekao je Bojković, ali nije iznosio detalje o uslovima naglašavajući da će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena.

Na tender za privatizaciju stigle su još dve, ali nevažeće ponude. Posle zakonskog roka, jednu je poslao advokat Aleksa Aleksić, kao punomoćnik neimenovanog konzorcijuma stranih i domaćih firmi. Druga koverta je stigla bez imena ponuđača, odnosno bez imena kompanije. U oba slučaja nije ispoštovan nijedan od tri navedena uslova predviđenih tenderom.

Pismo o zainteresovanosti do 1. decembra 2014. poslalo je ukupno 10 kompanija, a kasnije je samo njih šest podnelo zahtev za otkup privatizacione dokumentacije. Iznos od 10.000 evra za privatizacionu dokumentaciju uplatilo je i fizičko lice Imran Imrani iz Berlina, ali ta uplata nije prihvaćena, jer nije postojao neophodan zahtev za otkup te dokumentacije.

Otvaranju ponuda prisustvovali su ministri privrede i finansija, Željko Sertić i Dušan Vujović.

 

(Foto Z. Kršljanin)

Prodaja smederevske „Železare” pokušaj je da se čeličani „da treći život” rekao je Vujović i izrazio nadu da će sa „Esmarkom” proizvodnja dostići maksimalna dva miliona tona čelika godišnje, a možda i više. Uz to očekuje da će ovaj proces privatizacije održati zaposlenost u toj firmi, ali i podržati povezane kompanije koje bi zajedno mogle da doprinesu rastu od 1,2 do 1,5 odsto bruto domaće proizvodnje. Vujović je podsetio da je ta čeličana imala probleme i pre 20 godina i da se to rešavalo na različite načine. Zatim je, kako je naveo, srpsku čeličanu kupio američki „Ju-Es stil” koji je uspeo da podigne proizvodnju na 80 odsto kapaciteta i da doprinosi BDP-u sa jedan odsto. „Železara” bi mogla da bude jedan od glavnih izvoznika sirovina, a ono što bi za njega kao ministra finansija moglo da bude važno jeste to što će srpska čeličana početi redovno da plaća obaveze, uključujući i plate za radnike.

 „Esmarkovu” ponudu za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju srpske čeličane sindikati vide kao veliki pomak u odnosu na prethodni period. Jer, kako je

rekao predsednik samostalnog sindikata „Železare” Siniša Prelić, u prva dva tendera nije bila nijedna ponuda, tako da je ponuda američkog „Esmarka” velika stvar u ovom trenutku. Ponovnom prodajom „Železare” biće spaseno 5.000 radnih mesta i otvoren prostor za zapošljavanje još 17.000 ljudi.

Osnivač i prvi čovek „Esmark stil grupe” Džejms Bušar obećao je, ranije, da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće otpuštati radnike. Samo u 2015. godini investirali bi 28 miliona dolara, pokrenuli bi drugu visoku peć koja već neko vreme ne radi.

M. Avakumović

------------------------------------------------------------------------------------

Veliki dug

„Železara” je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom „Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i do početka 2012. bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila „Železaru” od američkog „Ju-Es stila” za simboličan jedan dolar.

Država sada mesečno pomaže proizvodnju u „Železari” sa oko 10 miliona dolara. Prema ranijim podacima, „Železara” bankama duguje oko 260, dobavljačima 120 i za sirovine oko 145 miliona evra.

------------------------------------------------------------------------------------

Tender mimo normi

Saradnik Ekonomskog instituta Mahmud Bušatlija ocenio je juče da u slučaju tendera za dokapitalizaciju „Železare Smederevo”, na koji je jedinu validnu ponudu dostavila američka kompanija „Esmark”, nisu poštovane međunarodne norme za takve procedure. „Sama činjenica da se u postupku davanja ponuda za ’Železaru Smederevo’ znalo ko je ponudu dao ukazuje da se ne poštuju međunarodne norme za tendere”, kazao je on za agenciju Beta.

Kako je objasnio, „da bi tender bio uspešan morate da imate bar tri valjane ponude, a kad imate samo jednu za koju država tvrdi da je dobra bez ikakve provere, onda ne znam kako će se završiti taj proces i šta je benefit od te privatizacije”.

Bušatlija je rekao da je omogućeno da se spekuliše koja je ponuda dobra, a koja nije i podvukao da mu nije jasno kako je premijer Aleksandar Vučić mogao da zna da su samo tri ponude dobre, a ostale ne. „Čitav postupak je van javnosti, niti se zna šta je cilj same prodaje državnog kapitala, ni pod kojim se uslovima nudi na prodaju i sad se spekuliše na koji način će se pregovarati sa jedinom firmom koja navodno ima uspešnu ponudu”, ocenio je Bušatlija.

------------------------------------------------------------------------------------

Smederevci odahnuli

Smederevo – Smederevci su juče odahnuli. Nakon višegodišnje agonije i straha od katanca na kapiji „železare”, strepnju je zamenila radost. Lakše se diše u čeličani, ali i u celom gradu na Dunavu. Vest da tender nije doživeo sudbinu prethodna dva, te da će američki „Esmark” od 1. februara postati većinski partner države u smederevskoj železari, obradovala je i najveće pesimiste.

– Ovo je najbolja vest kojom smo mogli da započnemo 2015. Nismo bili baš sasvim sigurni u ishod, ali na kraju se dobro završilo. Sada će celom gradu laknuti, radnici i njihove porodice više neće živeti u stalnoj neizvesnosti, a Srbija će dobiti pravog partnera, smatra Snežana Ilić, viši referent u Gradskoj upravi Smedereva.

Njeno mišljenje uglavnom dele i zaposleni u „železari”.

– Ovo je za sve nas neka vrsta novog početka. Optimista sam i nadam se da će ugovor biti dobar po radnike koji željno iščekuju da primaju celu platu, bez umanjenja od 20 odsto, kaže Vladica Jeremić, zaposlen u Sektoru inženjeringa.

Njegov kolega Toplica Milovanović iz pogona za obradu valjaka Tople valjaonice, takođe priželjkuje redovnu platu i stabilnost.

– Ovo je dobra vest i svaki drugi scenario bio bi katastrofa za sve, pogotovo za radnike koji su zaduženi kreditima, a kojih ima dosta. Nadam se da će plate biti veće ako se ostvari plan povećanja proizvodnje do 2,2 miliona tona gotovih proizvoda. Nema nam druge, radićemo i verujemo u bolje dane, optimista je Milovanović.

U jednom su složni svi: ugovor o partnerstvu za „železaru” trebalo bi da bude transparentan. Nadaju se da će država obelodaniti javnosti sve detalje i da ovako važan posao za celu Srbiju neće biti pod velom tajne.

O. Milošević 

Agencije

objavljeno: 09.01.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.