Izvor: Nezavisne Novine, 10.Avg.2018, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci otkrili vještačka ostrva u Južnom kineskom moru

CNN-ova reportaža iz Južnog kineskog mora uzburkala je svjetske sile. Kineska mornarica u ovom moru gradi vještačka ostrva kao vojne baze i ne pridaju nikakav značaj što susjedne države osporavaju kineski suverenitet nad tim vodama.

CNN-ovi novinari su se ukrcali u avion za nadziranje američke mornarice P8-A Poseidon u Okinavi, a potom su preletjeli iznad voda koje su predmet jednog od najvećih teritorijalnih sporova na svijetu.

Posada vojnog aviona tokom leta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je dobila čak šest odvojenih upozorenja od kineske vojske, u kojima su im jasno poručili da su na kineskoj teritoriji i da treba da odu.

"Američko vojno vazduhoplovstvo, ovo je Kina (...) napustite je odmah i držite se dalje kako biste izbjegli bilo kakav nesporazum", rekao je glas.

Svaki put, Poseidon je emitovao isti odgovor:

"Ovo je suverena, imuna letjelica američke mornarice, koja provodi zakonite vojne aktivnosti izvan nacionalnog vazdušnog prostora bilo koje obalne države. Pri vršenju ovih dužnosti koje garantuje međunarodno pravo, djelujemo s dužnim obzirom prema pravima i dužnostima svih država".

Pilot američke mornarice letio je pored četiri ključna ostrva u Spratliovom lancu, gdje je Kina izgradila četiri utvrđenja: Subi Reef, Fiery Cross Reef, Johnston Reef i Mischief Reef.

S prozora, daleko ispod, CNN je dobio jasan pogled na avionske i radarske instalacije nad vještačkim ostrvima pod kineskom kontrolom koji su nekada bili bezopasni pijesak i plićak.

"Bilo je iznenađujuće vidjeti aerodrome usred okeana", rekao je za CNN poručnik Loren Kalen, koji je vodio vazdušnu borbenu ekipu na letu mornarice. Usto, Poseidonovi senzori snimili su čak 86 plovila, uključujući brodove kineske obalske straže, usidrene u velikoj laguni na Subi Reefu.

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Indonezija, Malezija i Bruneji, svi polažu pravo na sporne dijelove mora, koji obuhvataju 3,6 miliona kvadratnih kilometara, ali Kina ima puno dalekosežnije zahtjeve od ostalih. Kineski režim tvrdi da je najveći dio ovog mora dio kineske teritorije "od drevnih vremena".

Pekinških "devet linija", kojima ocrtava teritoriju na koji polaže pravo, proteže se više od hiljadu kilometara od njihove najjužnije pokrajine i obuhvata gotovo čitavo Južno kinesko more, za koje Ujedinjeni narodi procjenjuju da kroz njega prolazi jedna trećina globalnih brodskih prolaza. Takođe se vjeruje da Južno kinesko more sadrži bogate rezerve nafte i prirodnog gasa, koje još nisu posve istražene.

Većina drugih zemalja smatra da Peking ide predaleko u svojatanju, a mnoge od njih 2016. godine proglasile su kinesko prisvajanje nezakonitim na međunarodnom sudu. Uprkos tome, kineski pristup sporu gotovo se uopšte nije promijenio posljednjih godina.

Kako bi pojačali svoje tvrdnje o suverenitetu, Peking je nasipao zemlju na i oko grebena i sprudova za izgradnju vještačkih ostrva, koji su potom militarizovana sa zračnim lukama i radarskom opremom.

Podsjetimo, prije tri godine je predsjednik Si Đinping tadašnjem američkom kolegi Baraku Obami obećao da neće militarizovati ova ostrva.

Peking tvrdi kako je sve veće kinesko vojno prisustvo u Južnom kineskom moru neophodno kako bi zaštitili vlastiti suverenitet, optužujući Vašington i njihove saveznike za napetost u regiji.

Kineske vojne vježbe u aprilu uključivale su i najveću pomorsku paradu u istoriji zemlje, a predsjednik Si nadgledao je vježbe u kojima je učestvovalo 10.000 vojnika, 48 borbenih brodova i 76 borbenih aviona.

Peking upire prstom na redovna nadlijetanja američke mornarice nad Južnim kineskim morem, nazvavši ih primjerom američke militarizacije i provokacije, čime opravdava povećano kinesko vojno prisustvo.

"Naglašavajući tzv. kinesku militarizaciju u Južnom kineskom moru, određeni ljudi u SAD-u režiraju farsu. Oni su lopovi koji viču 'uhvatite lopova!'", rekla je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing, dodajući:

"Očigledno je ko militarizuje Južno kinesko more".

U proteklih godinu dana SAD su pojačale operacije za osiguranje slobode navigacije u regiji, koje provode već decenijama, plovidbom na samo nekoliko kilometara od kineskih vještačkih ostrva širom Južnog kineskog mora.

Ovim vježbama, koje SAD takođe provode i u drugim dijelovima svijeta, naglašavaju Amerikanci, američka mornarica želi da potvrdi svoje pravo da putuje gdje god želi u međunarodnim vodama, a to je i vitalna komponenta američke pomorske moći u svijetu.

Međutim, izgleda da vrijeme ističe za efikasan odgovor na kinesko polaganje prava na Južno Kinesko more.

Admiral Filip Dejvidson, nedavno postavljen šef američke Pacifičke komande, izjavio je senatorima tokom saslušanja u aprilu kako je Kina već čvrsto utvrđena u ovim vodama.

"Kina je sada sposobna da kontroliše Južno kinesko more u svim scenarijima koji nisu rat sa Sjedinjenim Državama", rekao je Davidson.

(Index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.