Amerikanci odlaze i uništavaju sve iza sebe

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 18:05

Amerikanci odlaze i uništavaju sve iza sebe

Ostaci raskomadanih terenskih vozila i generatora, gusenica tenkova i isečenih vojnih šatora prekrivajuveliki deo logora kod baze Bagram.

Sve što već nije zapakovano za slanje kući ili dato avganistanskoj vojsci uništava se što je moguće potpunije, a čak i male zgrade se rastavljaju ili ruše, da sve to ne bi dospelo u ruke ekstremista.

Dok odlazi poslednjih nekoliko hiljada američkih i NATO vojnika, okončavajući dvadesetogodišnji rat SAD u Avganistanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovništvo je gnevno.

Avganistanci se osećaju prepušteni "nasleđu" za koje barem delimično okrivljuju i Amerikance - zbog duboko korumpirane vlade koju podržavaju SAD i rastuće nestabilnosti koja bi mogla da preraste u novu fazu građanskog rata.

Ogorčeni su vlasnici otpada koji preuzimaju raskomadane delove opreme, jer smatraju da bi mnogo više profitirali da su je dobili netaknutu.

U Bagramu, severozapadno od glavnog grada Kabula, i drugim bazama, američke snage pakuju opremu koja će biti vraćena u SAD. Desetine hiljada transportnih metalnih kontejnera otpremaju se teretnim avionima C-17 ili putem kroz Pakistan i centralnu Aziju. Od prošle nedelje Avganistan je napustilo 60 aviona natovarenih C-17.

Zvaničnici taje šta ostaje, a šta ide. Po američkim i zapadnim zvaničnicima koji su govorili pod uslovom anonimnosti, većina onoga što se šalje kući jeste osetljiva oprema koja se ne sme ostaviti.

Ostala oprema, uključujući helikoptere, vojna vozila, oružje i municiju, biće predata avganistanskim Nacionalnim odbrambenim i bezbednosnim snagama. Biće im date i neke baze.

Za otpad su namenjeni oprema i vozila koji se zbog lošeg stanja ne mogu popraviti, niti dati avganistanskim snagama bezbednosti.

Do sada je uništeno 1.300 komada opreme, navodi se u američkoj vojnoj izjavi. Biće toga još pre konačnog roka za odlazak 11. septembra, rekao je jedan američki zvaničnik, takođe govoreći pod uslovom anonimnosti.

Ta praksa nije nova. Isto je učinjeno 2014. godine, kada su se hiljade vojnika povukle pošto su SAD i NATO predali Avganistancima sektor obezbeđenja. Tada je više od 176.000 tona otpada od uništene opreme i vozila prodato kao otpad Avganistancima za 46,5 miliona dolara, izjavila je u to vreme portparolka vojne Logističke agencije odbrane u Virdžiniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.