Amerikanci, nemojte posle da kažete da ste iznenađeni, motrimo vas

Izvor: B92, 27.Sep.2023, 13:52

Amerikanci, nemojte posle da kažete da ste iznenađeni, motrimo vas"

Rusija pažljivo motri na aktivnosti SAD koje se odnose na prebacivanje u Evropu sistema koji su ranije zabranjeni Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa.

Ovo je izjavila portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Radi se o kontejnerskom lanseru pod oznakom MK-70, koji je napravljen na bazi modula MK-41 i obezbeđuje primenu ne samo SM-6, koja je izrađena na osnovu protivraketnog presretača i prilagođena za gađanje kopnenih i nadvodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meta, već i raketa mnogo većeg dometa 'tomahavk'. Nije prvi put da se ovaj lanser pojavljuje u Evropi", objasnila je portparolka na brifingu.

Ona je podsetila da je pre godinu dana američka Ratna mornarica prebacivala "tada još faktički prototip MK-70 u jednu od evropskih članica NATO u cilju, takozvane, demonstracije same mogućnosti".

Prema njenim rečima, tada je Vašington to "veoma nejasno komentarisao, konkretno, predstavnici Pentagona su se ustezali da imenuju zemlju gde je prezentacija održana, a Stejt department poslednjih godina ništa ne saopštava o aktivnoj delatnosti vojnika za pripremu raspoređivanja kopnenih raketa srednjeg i malog dometa u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu".

"U kontekstu jednostranog moratorijuma na razmeštanje raketa srednjeg i malog dometa kopnenog baziranja mi najpažljivije motrimo na sve korake SAD povodom realizacije destabilizujućih planova, koji predviđaju raspoređivanje navedenog naoružanja", istakla je portparol.

Ona je podsetila da je važenje ruskog moratorijuma direktno povezana sa pojavom u odgovarajućim regionima američkih raketa pomenutog sistema.

"Želim da na ovu informaciju posebno obrate pažnju američki mediji, da ne bi kasnije bili iznenađeni", poručila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.