Amerikanci ne odustaju: Dostavili Velikoj Britaniji zahtev za izručenje Džulijana Asanža!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2019, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci ne odustaju: Dostavili Velikoj Britaniji zahtev za izručenje Džulijana Asanža!

Ministarstvo pravde SAD dostavilo je zvaničnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu formalni zahtev za izručenje Džulijana Asanža, što znači da je malo verovatno da da će biti daljih optužbi SAD protiv osnivača VikiLiksa, pišu američki mediji.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je da je zahtev poslat u četvrtak. Prema sporazumu Sjedinjenih Država sa Britanijom zahtev se mora poslati u roku od 60 dana nakon Asanžovog hapšenja 11. aprila u ambasadi Ekvadora u Londonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Isti sporazum zabranjuje SAD da procesuiraju Asanža za bilo kakve navodne zločine osim onih koji su navedeni u zahtevu za izručenje, osim ako se ta dela dogode nakon njegovog izručenja. U optužnici sa 18 tačaka podnetoj prošlog meseca, tužioci su optužili Asanža za kršenje Zakona o špijunaži i zaveru za hakovanje vladinog kompjutera.

Ministarstvo pravde nije tužilo Asanža za razotkrivanje hakerskog alata CIA iz 2017. godine, koji je nazvan "Trezor 7", prema vladinim zvaničnicima, zbog zabrinutosti da bi to nanelo više štete nacionalnoj sigurnosti. Džošua Adam Šulte, bivši zaposleni CIA-e, optužen je u saveznom sudu u Njujorku da je te informacije prosledio na VikiLiksu.

Kada je Asanž uhapšen, američki zvaničnici su naveli da će tražiti njegovo izručenje, protiv čega se on borio iz zatvora u Londonu. On služi kaznu od 50 nedelja zbog skrivanja u Ekvadorskoj ambasadi 2012. godine, da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

The Assange case is a poster child of state persecution. Every journalist, activist & all who care about democracy should know about the massive propaganda & legal corruption used to take Assange down. This is what tyranny looks like! #FreeAssange https://t.co/7ZY8LIuH78

— Dr. Jill Stein🌻 (@DrJillStein) June 10, 2019

On je prošle nedelje propustio zakazano ročište zbog bolesti, kako su njegovi advokati rekli novinarima. Bio je još pod istragom zbog navodnog silovanja u Švedskoj, iako je sud nedavno presudio da ne bi trebalo da bude izručen, prenose mediji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

SAD zvanično zatražile izručenje Asanža?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2019

Sjedinjene Američke Države zvanično su podnele zahtev Velikoj Britaniji za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, rekao je danas američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman...Asanž se suočava sa optužnicom od 18 tačaka koja ga optužuje za traženje i objavljivanje poverljivih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.