Amerikanci izbegli fiskalnu liticu

Izvor: RTS, 02.Jan.2013, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci izbegli "fiskalnu liticu"

Američki kongres odobrio je povećanje poreza za bogate, kojim je izbegnuta takozvana fiskalna provalija, odnosno automatsko povećanje poreza svim Amerikancima i značajni rezovi u budžetima za odbranu i socijalna davanja.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je kasno sinoć hitan zakonski akt kojim je izbegnuta takozvana fiskalna provalija, odnosno automatsko povećanje poreza svim Amerikancima i značajni rezovi u budžetima za odbranu i socijalna davanja. Isti zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je juče rano ujutro usvojio i Senat.

Za razliku od Senata, gde je zakon usvojne velikom dvostrančkom većinom od 89 pre osam glasova, Predstavnički odobrio je meru mnogo teže, uz praktičnio glasove svih demokratskih predstavnika i 85 republikanskih predstavnika. Protiv je bilo 151 republikanski zakondavac, koji u tom domu čine većinu, uključujući i njihovog lideraa Erika Kantora.

Sa druge strane, predstavajući Predstavničkog doma Džon Bejner, takođe republikanac, glasao je za, što nagoveštava podelu u redovima republikanaca.

Novim zakonom predviđa da poreska osnovica onima koji zarađuju manje od 400 hiljada dolara ostane nepromenjena, dok će onima koji zarađuju preko te sume porez biti povećan sa 35 na 39,6 odsto.

Zakonom su takođe na godinu dana produžena mesečna pomoć za oko dva miliona Amerikanaca koji bez posla više od godinu dana a intenzivno ga traže, a takođe su zadržane postojeće poreske olakšice za porodice sa decom, poreske obveznike s niskim primanjima i roditelje čija deca studiraju.

Prredsednik Barak Obama rekao je da je zadovoljan što su zakondavci zajedničkim snagama uspeli da spreče povećanje poreza koje je, kako je rekao moglo da vrati ekonomiju nazad u recesiju.

"Mislim da svi shvatamo da je ovaj zakon samo jedan korak u širim nastojanjima da ojačamo ekonomiju i pružimo mogućnosti svima. Činjenica je da je deficit još uvek prevelik i da još uvek premalo ulažemo u stvari koje sam nam potrebne da ekonomija raste na način na koji bi trabala. Zato sam spreman na nove dogovore i kompromise sa Kongresom", rekao je predsednik SAD Barak Obama.

Tu priliku Obama ima već od danas, s obzirim da su usvojnim zakonom samo na dva meseca odloženi veliki rezovi u sekorima odbrane i socijalnioh davana.

Zemlja je takođe 31. decembra ponovo došla do praga dozvoljenog zaduživanja, ali je ministarstvo finansija uspelo da obezbedi još 200 milijiradi dolara potrebnih za sledeća dva meseca.

Obama je rekao da će dati sve od sebe da se ta dva problema što pre reše, ali je dodao da tu ima određene crvene linije.

"Iako ću pregovorati o mnogim stvarima, neću više da se raspravljam sa Kongresom oko toga li trebamo da platimo račune koje smo već napravili zakonima koje su usvajali. Ako kongres odbije da omogući vladi Sjedinjenih Država da bude u stanju da plati te račune na vreme, posledice po celu globalnu ekonomiju biće katastofalne", rekao je Obama.

Očekje se da će američka berza danas pozitivno reagovati na usvojeni zakon, ali kako upozoravaju analitičarii, i Bela kuća i Kongres moraće mnogo ozbiljne da shvate dalje ekonomske opasnosti sa kojima se zemlja suočava u naredna dva meseca i ne čekaju zadnji trenutak za njihovo rešavanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.