Amerikanci i Rusi ne daju da rvanje bude „izbrisano” sa Igara

Izvor: Politika, 14.Feb.2013, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci i Rusi ne daju da rvanje bude „izbrisano” sa Igara

Sutra na Tajlandu sastanak Svetske rvačke federacije (FILA) na kome će učestvovati i Nenad Lalović koji smatra da je smena predsednika neminovna

Osamnaest članova Biroa Svetske rvačke federacije (FILA) kao i četvorica predstavnika konferencija okupiće se već sutra na Tajlandu da bi razmotrili aktuelnu situaciju u jednom od najstarijih olimpijskih sportova. Posle odluke Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da rvanje bude ,,izbrisano” sa Igara 2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Fili je uključen alarm za uzbunu. Dugogodišnji predsednik RSJ Nenad Lalović, koji je od 2008. stalni član Biroa File, otputovao je juče na Tajland.

–Odluka MOK je u najmanju ruku iznenađujuća, ali nas takođe ne ostavlja bez nade. Iskreno verujem da će rvanje i dalje biti deo olimpijske porodice, s obzirom da se radi o jednom od najstarijih sportova savremenih igara – tvrdi Lalović, inače naslednik Milana Bate Ercegana, dugogodišnjeg predsednika File.

Šta je doprinelo da Izvršni komitet MOK donese ovakvu odluku?

– Već dve godine traje sukob predsednika MOK Žaka Roga i predsednika naše federacije Rafaela Martinetija. Lično, i ja spadam u grupu onih koji se ne slažu sa politikom koju vodi Martineti. Smatram da je centralizovao rukovođenje, da ne tretira na podjednak način organizaciju, da je rvanje doživelo lošu promociju poslednjih godina, posebno posle igara u Pekingu 2008. Jednom rečju, taj čovek  ima autoritarnu vlast. Da je gospodin Ercegan živ bila bi to druga priča.

Kakve su reakcije u rvačkom svetu?

– Burne! Primera radi, Amerikanci su već krenuli sa peticijom da rvanje ostane olimpijski sport, prikupljeno je samo u jednom danu 94.000 potpisa, imaju ogromni lobi iza sebe. Ruska federacija se digla na noge, oštre su reakcije Mamijašvilija i Tarpiševa, u stalnom sam kontaktu sa Skandinavcima.

Izvršni komitet MOK u maju treba da ponudi predlog koji će od osam sportova proći dalje. Izborni Kongres u Fili je 2014. u Taškentu.

– Očekujem da u najskorijem roku donesemo važne odluke. Mislim da postoje svi uslovi za održavanje vanrednog kongresa. Moramo da smenimo Martinetija jer sa njim rvanje nema svetlu budućnost. Biro će na Tajlandu povući konkretne poteze, ako Rusija i Amerika stanu jedinstveno, a iskreno se nadam da hoće, onda ćemo u ovoj godini dobiti novog predsednika.

Kako saznajemo, Rusi zameraju Martinetiju da ima previše problema u radu organizacije ali takođe veruju da će Izvršni odbor MOK ostaviti rvanje, jer primera radi čak petnaest posto medalja sa olimpijskih igara Rusi imaju od rvača. Opasno su zabrinuti i naši rvački poslenici, ali, svi ipak veruju da će rvanje ostati u olimpijskoj porodici.

D. Todorović

objavljeno: 14.02.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.