Amerika tvrdi: Iran trenutno ne razvija nuklearno oružje

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 08:37

Amerika tvrdi: Iran trenutno ne razvija nuklearno oružje

Iran trenutno ne razvija nuklearno oružje, ali je pojačao aktivnosti koje bi mogle da mu pomognu da ga razvije.

To se navodi u proceni Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Dodaje se da je Iran počeo da povećava svoje kapacitete za proizvodnju atomske bombe od 2020. godine, ali da je to sada prestalo, prenosi AP.

"Iran trenutno ne preduzima ključne aktivnosti vezane za razvoj nuklearnog oružja koje bi bile neophodne za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nuklearnog oružja koji se može testirati", piše u izveštaju.

Međutim, ističe se da Iran sprovodi "istraživačke i razvojne aktivnosti koje bi mogle da ga približe proizvodnji fisilnog materijala potrebnog za kompletiranje nuklearnog oružja".

Time, kako se navodi, Iran nastavlja da krši uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji se odnosi na obogaćivanje uranijuma.

"Iran nastavlja da povećava veličinu i nivo obogaćivanja svojih zaliha uranijuma izvan dozvoljenih granica", dodaje se u izveštaju.

Pored toga, ameirčki obaveštajci navode da iranski programi balističkih raketa i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju po zemlje širom Bliskog istoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.