Amerika traži objašnjenje: Šta posle rata?

Izvor: B92, 12.Nov.2023, 14:44

Amerika traži objašnjenje: Šta posle rata?

Administracija Džoa Bajdena kontaktirala je izraelske zvaničnike kako bi dobila objašnjenje u veti komentara Netanijahua o posleratnom upravljanju Gazom.

Netanijahu je ponovio kasno u subotu da Izrael "neće pristati da odustane od bezbednosne kontrole Gaze ni pod kojim okolnostima".

Zato je odmah ujutru dobio poziv iz SAD.

Netanijahuovi komentari u kojima je ponovio da će Izrael upravljati Gazom nakon rata usledili su nakon što je američki državni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekretar Entoni Blinken predložio da Palestinske vlasti, upravno telo koje nadgleda delove okupirane Zapadne obale, treba da preuzmu Pojas Gaze nakon okončanja sukoba.

Ističući razdor između dva saveznika, izraelski državni mediji su izvestili da su američki zvaničnici pitali svoje izraelske kolege šta je premijer mislio pod "kontrolisanjem bezbednosti".

Inače, dok traje rat u Gazi, veliko je pitanje šta će biti posle prekida vatre, u slučaju da Izraelci poraze Hamas. Međunarodni zvaničnici smatraju da Izrael ne sme da upravlja tom teritorijom, osim ako nije zajednički sa SAD, ali se razgovara i o drugim rešenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.