Amerika traži Miladina

Izvor: Politika, 02.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika traži Miladina

Vašington je značajno pojačao pritisak na Beograd da se Miladin Kovačević izruči i da se kazne srpske diplomate. – Plan je da se Srbin koji je brutalno pretukao kolegu studenta natera da se dobrovoljno vrati na suđenje u SAD, pišu njujorške novine

Kondoliza Rajs je smirena žena, ali se stvarno naljutila zbog onoga što se desilo, izjavio je američki senator Čarls Šumer posle razgovora sa državnim sekretarom o slučaju 20-godišnjeg Srbina Miladina Kovačevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je pobegao iz Sjedinjenih Država pošto je optužen za nanošenje teških povreda kolegi studentu sa Univerziteta Bingamton u okolini Njujorka.

Vašington je ovih dana značajno pojačao pritisak na Beograd da se Kovačević – koji je Ameriku napustio početkom juna koristeći privremenu putnu ispravu izdatu od konzulata Srbije u Njujorku – izruči i da se kazne odgovorni iz srpske diplomatske službe koji su mu omogućili bekstvo od pravde. Kondoliza Rajs je senatora Šumera – inače prijatelja porodice pretučenog Brajana Stajnhauera koji je već dva meseca u komi – obavestila da je dokumentacija o slučaju već spremna i da će od Vlade Srbije biti zatraženo da isporuči Kovačevića.

Iako list „Njujork dejli njuz” piše da je srpska policija već počela potragu za beguncem, „Politici” je u Ministarstvu unutrašnjih poslova rečeno da to nije tačno i da nikakav zahtev u vezi sa tim nije ni stigao. Njujorški dnevnik poziva se na „srpski izvor iz Njujorka”, koji je dodao da je potraga počela pošto se američki ambasador u Beogradu Kameron Manter sastao sa visokim zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova.

Na drugoj strani, jedan američki izvor istih novina kaže da se saradnja srpske strane u vraćanju Kovačevića u Njujork kreće „brzinom laserskog zraka”. Citira se i Manterova izjava da je ovaj slučaj „prioritet za vladu SAD”, da su srpski zvaničnici rekli da su spremni da sarađuju i da se trenutno ispituju sve moguće opcije.

Prema jednom izvoru, plan je da se Kovačević namami da se dobrovoljno vrati u Sjedinjene Države – „pojačanom pažnjom policije ili pritiskom na porodicu”.

„Mislim da će srpskoj vladi biti jasno stavljeno do znanja da mora da pomogne da se gospodin Kovačević vrati ovde da bi mu bilo suđeno”, izjavio je senator Šumer, koji je za svoju akciju pridobio i koleginicu Hilari Klinton, takođe senatora iz Njujorka, i neke članove Predstavničkog doma koji su, po nepotvrđenim informacijama, već počeli da pišu amandman na zakon o finansijskoj pomoći drugim državama kako bi 53 miliona dolara namenjenih Srbiji bili blokirani dok Miladin Kovačević ne bude izručen.

Šumer je osim sa Kondolizom Rajs razgovarao i sa direktorom FBI Robertom Mulerom, a kongresmen Moris Hinči poslao je pismo ministru pravde od koga je tražio da od Ministarstva pravde Srbije zahteva da potpiše nalog za izručenje.

Prema zakonima i ustavu Srbije nije moguće izručiti naše državljane drugim zemljama, već bi suđenje moglo da bude održano samo ovde, što je porodica pretučenog Stajnhauera odbacila kao mogućnost, kao i senator Šumer. On ipak veruje da će do izručenja doći. „Ja mislim da je sve moguće ako postoji volja za to. Ako srpska vlada želi da pomogne, ona to i može”, rekao je Šumer.

Kovačević, koji je igrao košarku za tim Univerziteta Bingamton i nije se proslavio (prosek od 1,5 poena u sezoni 2006/07), uhapšen je 4. maja posle tuče u jednom baru kada je napao dve godine starijeg i duplo lakšeg Brajana Stajnhauera. Prema izjavama očevidaca, tuča je počela kad je Amerikanac uštinuo devojku Kovačevićevog druga Sanela Softića. Softić je hteo da se obračuna sa Stajnhauerom, ali je dobio udarac glavom u lice, što je razbesnelo bivšeg košarkaša – koji je u zaštiti prijatelja otišao predaleko. Prisutni kažu da je Stajnhauera besomučno udarao i pošto se ovaj onesvestio.

Miladin Kovačević, Sanel Softić i njihov drug Edin Džubur uhapšeni su sledećeg jutra. Srbin je u pritvoru ostao do 6. juna, kada je njegova majka uz pomoć konzulata Srbije uplatila kauciju od 100.000 dolara. Tri dana kasnije Kovačević je pobegao iz SAD.

V. R.

-----------------------------------------------------------

Razrešen konzul

Vlada Srbije razrešila je juče dužnosti generalnog konzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića, a odluka o razrešenju doneta je na telefonskoj sednici. Iako u saopštenju nije naveden razlog za razrešenje, sa izvesnošću se može tvrditi da je Nenadović morao da se vrati u Beograd zbog toga što je njegov vicekonzul izdao privremenu putnu ispravu Miladinu Kovačeviću.

Kovačeviću su američke vlasti oduzele pasoš, ali je on uz pomoć vicekonzula Igora Miloševića dobio nova putna dokumenta sa kojima je tri dana po izlasku iz pritvora napustio SAD i vratio se u Srbiju.

Vicekonzul Srbije u SAD Igor Milošević povučen je sa te dužnosti i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Zanimljivo je, međutim, da su njujorške novine još u ponedeljak objavile vest da je generalni konzul Nenadović podneo ostavku, jer se, kako je navedeno, osećao odgovornim za postupak svog podređenog.

S. R.

[objavljeno: 03/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.