Amerika testira novo lasersko oružje H4: Uniptavaće rakete, avione, tenkove, brodove... FOTO

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 10:59

Amerika testira novo lasersko oružje H4: Uniptavaće rakete, avione, tenkove, brodove... FOTO

Amerika testira novi vojni laser na poligonu za ispitivanje raketa Vajt Sends u Novom Meksiku.

Laser "H4" koji je dizajnirao i razvio "Raitheon", a testiranju su prisustvovali i predstavnici američke mornarice.

H4 je potpuno novi koncept Pentagona fokusiran na razvoj prenosivog lasera. Glavni cilj je da se laser lako premešta na velike udaljenosti, kao i da se lako montira na različite platforme. Ovo oružje je paletizovani laser od 10 kilovata.

Lasersko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružje H4 je proizvod višegodišnjeg istraživanja i razvoja u oblasti oružja usmerene energije. Raitheon, glavni odbrambeni izvođač, radi na laserskom oružju od 1960-ih kada je razvio laserski daljinomer za američku vojsku.

Od tada, kompanija je nastavila da razvija i usavršava lasersku tehnologiju za razne primene, uključujući protivraketnu odbranu, sisteme protiv bespilotnih letelica, a sada i lasersko oružje H4.

Lasersko oružje H4 je deo nove generacije laserskog oružja koje je manje, moćnije i svestranije od prethodnih modela. Dizajniran je da se montira na vojna vozila, brodove i avione i može se koristiti za uništavanje širokog spektra ciljeva, uključujući dronove, projektile i male čamce.

Razvoj laserskog oružja H4 je vođen potrebom za efikasnijim načinom odbrane od novih pretnji, kao što su dronovi i drugi sistemi bez posade. Tradicionalno oružje, kao što su oružje i projektili, može biti skupo, sporo i neefikasno protiv ovih vrsta ciljeva. Lasersko oružje, s druge strane, nudi nekoliko prednosti, uključujući brzinu, preciznost i nisku cenu po "metku".

Lasersko oružje Raitheon H4 ima nekoliko mogućih vojnih primena. Jedan od najznačajnijih je njegov potencijal da se koristi kao protivvazdušno oružje. H4 laser može da prati i uništava dolazeće projektile i dronove, što ga čini vrednim alatom za odbranu od vazdušnih napada. Pored toga, H4 laser se može koristiti za onesposobljavanje ili uništavanje neprijateljskih vozila, kao što su tenkovi ili kamioni. Ovo bi moglo biti posebno korisno u situacijama kada tradicionalno oružje možda nije efikasno, kao što je kada se suočavate sa teško oklopnim vozilima ili kada pokušavate da minimizirate kolateralnu štetu.

Još jedna potencijalna vojna primena laserskog oružja Raitheon H4 je u oblasti pomorskog ratovanja. Laser H4 bi se mogao koristiti za onesposobljavanje ili uništavanje neprijateljskih brodova, bilo gađanjem kritičnih sistema ili paljenjem skladišta goriva ili municije. Ovo bi moglo biti posebno korisno u situacijama kada je brod predaleko da bi bio gađan tradicionalnim oružjem, ili kada upotreba takvog oružja može uzrokovati značajnu kolateralnu štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.