Amerika strahuje: Može doći do još većeg haosa

Izvor: B92, 11.Sep.2023, 15:00

Amerika strahuje: "Može doći do još većeg haosa"

Kina predstavlja bezbednosnu pretnju američkim lukama.

Obilazeći luku u Majamiju, članovi komiteta su tvrdili da bi Komunistička partija Kine mogla da špijunira američke luke preko brodova do obale (STS) dizalica koje kupujemo od ZPMC, kineskog državnog preduzeća.

Ovi kranovi utovaruju i istovaruju teret sa kontejnerskih brodova, što ih čini neophodnim za trgovinu Amerike sa ostatkom sveta.

Međutim, istraga članova odbora suočila se sa osnovnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problemom: neizvesnošću o tome koliko se kineskih dizalica nalazi u američkim lukama. Sada konačno imamo odgovor.

Naša prva analiza podataka o infrastrukturi javne luke otkrila je da skoro polovina STS dizalica koje se koriste u prosečnoj američkoj kontejnerskoj luci dolazi iz ZPMC-a.

U nekim lukama, kao što je Filadelfija, skoro svaku STS dizalicu proizvodi ZPMC, najveći svetski proizvođač STS.

Oslanjanje na kineske dizalice predstavlja veliku pretnju po američku nacionalnu bezbednost.

Preko softvera dizalice, Komunistička partija Kine bi mogla da špijunira naše luke i prikuplja kritične podatke sadržane u portskim IT sistemima.

Kineski zakon daje KPK moć da zahteva podatke koje prikuplja bilo koja kineska kompanija i zahteva od kineskih proizvođača da instaliraju softver koji KPK daje pristup bilo kojoj opremi koju proizvode.

Zajedno, ove politike znače da bi KPK lako mogla da koristi ZPMC-ove dizalice za prikupljanje osetljivih podataka o našem sistemu luka.

Još gore, putem partijskog softverskog pristupa dizalicama, KPK bi mogla da sabotira operacije transporta i ošteti same luke.

Poremećaji u našim lukama mogli bi da osakate američku ekonomiju. Skoro 5 milijardi dolara tereta se kreće kroz američke luke svakog dana.

Već smo imali pregled ekonomskog poremećaja koji bi hak za sajber bezbednost mogao da izazove.

Kada su hakeri napali Kolonijalni gasovod 2021. godine, poremetili su distribuciju gasa u istočnom delu SAD, stvarajući privremenu nacionalnu vanrednu situaciju.

A ovu štetu su izazvali hakeri koji su samo tražili isplatu.

Sofisticirani strani protivnik mogao bi izazvati još veći haos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.