Izvor: B92, 16.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika selektivno prati EU u podizanju sankcija

Vlada SAD ne planira u ovom trenutku obnavljanje avionskog saobracaja sa Srbijom. S druge strane, vlada SAD podrzava dodatne mere koje je usvojila Evropska unija u okviru pojacavanja pritiska na Milosevicev rezim u Beogradu. "Ucestvovacemo u sprovodjenju mera kojima se predvidja blokada poslovnih i finansijskih transakcija iz inostranstva sa kompanijama i pojedincima u Srbiji, kao i prosirenje liste pomagaca rezima u Beogradu kojima se zabranjuje ulazak u SAD", izjavio je za SENSE Dzejms >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rubin, pomocnik drzavnog sekretara i predstavnik za stampu vlade SAD.

Prema Rubinovim recima, odluke Ministarskog saveta EU na liniji su proslonedeljnog dogovora drzavnog sekretara Medlin Olbrajt i britanskog sekretara za spoljne poslove, Robina Kuka, o daljim merama za jacanje demokratske alternative i slabljenje Milosevicevog autokratskog rezima u Srbiji. "Sankcije nisu ideologija, vec predstavljaju sredstvo da se ostvari predvidjeni cilj u Srbiji. Zaostravanjem finansijskih sankcija na nacin koji smo trazili - pojacanjem sluzbi koje na tome rade, preventivnim informisanjem zainteresovanih kompanija i ostalih o tome u cemu se sastoje i kako funkcionisu preduzete mere, redovnim izvestavanjem o postignutim rezultatima- kao i prosirivanjem liste Jugoslovena koji su obuhvaceni zabranom izdavanja viza - pojacace se spoljni pritisak na rezim u Beogradu. Istovremeno, kao priznanje za korake koje je demokratska opozicija preduzela oko objedinjavanja svojih snaga, ukljucujuci rad na zajednickoj platformi i jedinstvenoj izbornoj listi, prihvacen je zahtev lidera opozicije da se gradjanima Srbije omoguce avionski letovi u inostranstvo", rekao je Rubin objasnjavajuci odluku americke administracije da selektivno prati nove mere EU prema Srbiji, javlja dopisnik SENSE, Slobodan Pavlovic

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.