Amerika šalje vojsku?

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 20:28

Amerika šalje vojsku?

Sve veći broj američkih političara iz Republikanske partije predlaže slanje trupa u Meksiko radi borbe protiv narkokartela, piše list Politiko.

Kako se navodi, spremnost nekih republikanaca da otvoreno podrže ideju upotrebe vojske u Meksiku ukazuje na nezadovoljstvo migracijom i visokom stopom smrtnosti od droge. U 2021. godine, skoro 71.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja fentanilom, sintetičkim opijatom, prokrijumčarenim iz Meksika, navodi list.

Zakonodavci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Den Krenšo i Majkl Volc predložili su ove godine da se odobri upotreba vojne sile protiv narkokartela u Meksiku, dok je bivši šef Bele kuće Donald Tramp razmišljao tokom svog mandata o slanju specijalnih snaga ili vođenju sajber rata protiv vođa kartela.

Ali političari iz Demokratske stranke protive se takvim inicijativama.

Američka carina i pogranična služba zaplenili su više od 6,5 tona fentanila u 2022. godini, što je 31 odsto više nego 2021. godine, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu Bele kuće.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard rekao je 11. marta da velika potražnja za drogom u Sjedinjenim Državama, kao i prodaja oružja u Meksiku, izazivaju povećanje aktivnost narko kartela.

Latinoamerički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador takođe je u martu osudio pozive američkih zakonodavaca za upotrebom američkih snaga u borbi protiv narko-kartela na teritoriji Meksika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AMERIKA ŠALJE VOJSKU U OVU DRŽAVU? Žele da "reše" ključan problem suseda

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 08:53

Sve veći broj američkih političara iz Republikanske partije predlaže slanje trupa u Meksiko radi borbe protiv narkokartela, piše list Politiko...Kako se navodi, spremnost nekih republikanaca da otvoreno podrže ideju upotrebe vojske u Meksiku ukazuje na nezadovoljstvo migracijom i visokom stopom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.