Amerika priznala: Ukrajina gubi

Izvor: B92, 21.Jul.2023, 22:01

Amerika priznala: Ukrajina gubi

Gubici ukrajinskih snaga tokom kontraofanzive su značajni, saopštio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"Broj ranjenih i mrtvih ukrajinskih vojnika tokom ove kontraofanzive je značajan. Ona je u toku, ide teško, ali govorili smo da će biti teška“, rekao je Salivan na bezbednosnom forumu u Aspenu u SAD.

Kako je dodao, Ukrajinci nisu iskoristili u borbama sve raspoložive snage i čekaju pravi trenutak. Vašington ih savetuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po tom pitanju, ali na Kijevu je da odlučuje, istakao je Salivan.

Istovremeno je naglasio da su SAD i druge zemlje NATO spremne da "rizikuju“ po pitanju isporuke novog naoružanja Ukrajini, ali uzimajući u obzir moguću reakciju Rusije prilikom donošenja takvih odluka.

Salivan je dodao da predsednik SAD Džozef Bajden razgovara sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim o isporukama operativno-taktičkih raketa "atakms“ u Ukrajinu, ali da još nisu donete odluke po tom pitanju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom obraćanja na bezbednosnom forumu u Aspenu priznao je da kontraofanziva ide sporo, ali je obećao da će se uskoro ubrzati pošto, kako je rekao, ukrajinske trupe postepeno prolaze minska polja.

Po njegovim rečima, uprkos želji za brzom pobedom, komanda čuva ljudstvo i ne želi da "baca ljude pod tenkove“.

"Oni (ruska vojska) su imali i više vremena nego što im je bilo potrebno jer su izgradili više tih odbrambenih linija i postavili su mnogo mina na našim poljima. Zbog toga naša kontraofanzivna dejstva idu sporim tempom“, rekao je Zelenski, istakavši da ukrajinske snage u početku nisu imale opremu za deminiranje, ali da su kasnije dobile pomoć sa Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.