Amerika odlučila: Priznaće nezavisnost još dve zemlje

Izvor: B92, 25.Sep.2023, 18:10

Amerika odlučila: Priznaće nezavisnost još dve zemlje

SAD će priznati nezavisnost dve male pacifičke države Kukovih ostrva i Niuea, rekao je danas predsednik Džozef Bajden, čime je potvrdio ranije najave.

Bajden je to rekao uoči samita s liderima pacifičkih ostrva ove nedelje, što je deo ofanzive Sjedinjenih Američkih Država da blokiraju dalji kineski prodor u strateški važan region koji je Vašington dugo smatrao svojim, preneo je Rojters.

On je saopštio da Sjedinjene Američke Države imaju dugu istoriju saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Kukovim ostrvima, koja datira još od Drugog svetskog rata, kada je američka vojska izgradila aerodromske piste na arhipelagu.

Bela kuća je objavila da će se samit fokusirati na prioritete, uključujući klimatske promene, ekonomski rast, održivi razvoj, javno zdravlje i borbu protiv ilegalnog ribolova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.