Amerika ima sve mutante

Izvor: B92, 14.Maj.2021, 07:55

Amerika ima sve "mutante"

Vašington -- Nekoliko varijanti koronavirusa, koje izazivaju najviše zabrinutosti, otkrivene su u praktično svim zemljama i teritorijama Amerike.

Ali, kako je rekao ekspert SZO Žairo Mendez, iako su te varijnte zaraznije, nema dokaza da su smrtonosnije.

Vakcine koje se primenjuju pružaju veću zaštitu od varijanti virusa, rekao je Mendez, stručnjak SZO za zarazne bolesti na vebinaru Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO), prenosi Rojters.

"Ono >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što još uvek ne znamo jeste da li potpuno vakcinisani ljudi koji se ne razbole i dalje mogu da prenose virus drugima. Moramo mnogo toga da naučimo", rekao je Mendez.

Najnovija, indijska varijanta B.1.617, otkrivena je u osam država Amerike, uključujući Kanadu i SAD, dodao je.

Jedan slučaj je pod istragom, a drugi sa ovim varijantama bili su putnici koji su u Panamu i Argentinu stigli iz Indije ili Evrope. Na Karibima su slučajevi indijske varijante otkriveni na Arubi, holandskom Sent Martenu i francuskom departmanu Gvadalupe.

B.117, rasprostranjen u Velikoj Britaniji, pronađen je u slučajevima prijavljenim u 34 zemlje ili teritorije Amerike, dok je južnoafrička varijanta B.1.351 prijavljena u 17.

Brazilska takozvana Manausova varijanta P.1 do sada je otkrivena u 21. zemlji, rekao je ekspert SZO.

„Ove varijante imaju veći kapacitet za prenos, ali do sada nismo pronašli nikakve kolateralne posledice. Jedina briga je što se brže šire", rekao je Mendez.

Varijante su povezane sa većim mortalitetom zbog povećanog broja slučajeva kovida 19, ali ne zato što je virus mutirao u smrtonosniju verziju, zaključio je stručnjak SZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.